AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisMititei cu muștar și procent electoral

Mititei cu muștar și procent electoral

Când îl apucau pandaliile, Vadim Tudor comanda niște sondaje politice. Dar nu le comanda unor sociologi, ci unor subalterni. Chestia asta au povestit-o Ilie Neacșu și Sever Meșca – doi domni care au descoperit defectele șefului de partid după ce s-au despărțit de el – în cartea „Vadim, între președinție și ospiciu.”

Vadim n-avea răbdare să aștepte mai mult de o oră, două. Și după ce unul dintre băieții ăia (mi se pare că Neacșu) îi trimitea trei-patru foi A4 umplute la mișto, dar pe care scria document oficial, Vadim era tot nemulțumit. Și mai dădea el o vopsea. Așa le-aș rafistola și eu dacă aș fi plătit ca maeștrii Vasile Dâncu și Pieleanu. Aș lua câteva procente de la fiecare partid, mi le-aș pune mie și ar ieși PRM cu 28% sau chiar 34%, bravo, Vadim!

Săptămâna trecută, deci în epoca digitalizării (Vadim măcar rezolva cazul din pix), au apărut două sondaje. Într-unul, AUR are 29%, PSD 25%, PNL 15 %, USR 7%. Nu m-au bucurat nici locul 1, nici locul 4. AUR nu poate să guverneze mai mult de trei luni într-o țară cu norme U.E., iar pacostea globalistă trebuie să coboare sub 5% ca să se poată trăi în țara asta.

În celălalt sondaj, PSD are 32, PNL și AUR au 19%, USR 12 %. Asta ce înseamnă oare? Înseamnă că AUR și USR pot inversa procentele, la cât de riguroasă e România.

Prima tentație e să spui că sondajele nu sunt făcute de profesioniști. Din contră. Ca să iasă bine (cu o marjă de eroare de 3%) ar trebui ca profesioniștii să nu mai controleze institutele care sondează opinia publică fără a lua contact cu ea.

Petre Țuțea îi spunea, la crâșmă, unui securist care trăgea cu urechea și nota tot, „bă, băiatule, tu măcar știi să scrii! Ăia care m-au bătut la Aiud nu știau.” Azi, securiștii se pricep și la calculatoare.

Dar astea sunt discuții. Mai avem un an cu Iohannis. Omu’ a fost în Deltă, de aproape zece ani e ca o broască bătrână care se mută de pe o frunză pe alta („premierul de la Grivco” a îmbrăcat geaca roșie în Piața Universității) și noi ne așteptăm ca broasca să dea icre negre.

A venit toamna. Duminică, între Câmpulung Muscel și Pitești (rețineți, nu între Pitești și Vâlcea!), pe o cașcarabetă aflată la marginea șoselei am citit că „facem grătar cu mici de la Dedulești.” Dacă am avea un sondaj electoral pe bune, pe primul loc ar ieși mititeii de la Dedulești.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.