Cauta

Mircea şi Rãzvan Lucescu. Dupã 34 de ani

1986. Steaua câştigase Cupa Campionilor. Pe urmã, Dinamo a învins Steaua, în campionat şi în finala Cupei României, de douã ori în mai puţin de o lunã.

În deschiderea finalei de Cupã a României din 1986 s-a jucat finala Campionatului naţional  de tineret. Sportul Studenţesc – Dinamo. A câştigat Sportul. Dinamo îi avea în lot pe Rãducioiu, Lupescu, Tene, Mitici. La Sportul jucau Rãzvan Lucescu, Vicenţiu Iorgulescu, Stãnici.

Atunci, în iunie 1986, a fost o searã izbutitã pentru familia Lucescu. O searã compensatorie. începuse Campionatul Mondial din Mexic ‘86, ne uitam la televiziunea bulgarã. Şi vedeam cã în locul nostru ajunsese acolo Irlanda de Nord. La Bucureşti, pe un teren distrus (avusese loc demonstraţia de 23 August), Irlanda de Nord ne-a bãtut cu 1-0. Ne-au lipsit Ştefãnescu şi Cãmãtaru. Raportul de cornere –  22 – 0 pentru noi. Am avut peste 20 de şuturi la poartã. S-a opus şi bara. Arbitrul ne-a refuzat unul sau douã penalty-uri. Irlanda de Nord nu e ceva singular în cariera lui Lucescu. Dupã acelaşi scenariu nenorocit au existat un Dinamo – Sampdoria, un Dinamo – Anderlecht, un Şahtior – Sevilla. Mircea Lucescu n-a fost un antrenor legãnat de noroc. Dar asta îl face cu atât mai mare. Ghinionistul Mircea Lucescu a câştigat douã trofee continentale. Rãzvan Lucescu are unul. Şi un sfert de secol mai puţin decât tatãl sãu. Mai arãtaţi-mi o pereche de antrenori tatã – fiu cu asemenea trofee!

Marţi searã, s-a repetat, la alt nivel, povestea din 1986. Rãzvan Lucescu a câştigat cu 2-0, consolidându-şi poziţia de lider în Arabia Sauditã, iar Mircea Lucescu a luat Supercupa Ucrainei. Cum a luat-o? în condiţii ostile, ca întotdeauna. înjurat la Kiev, privit cu suspiciune la Bucureşti – “ce mai vrea, dom’le, la 75 de ani?” Ce sã vrea? Ce nu înţeleg cãutãtorii zilei de ieri.  Pe Mircea Lucescu îl prinde ziua de mâine cu amintirile în prezent.

P. S. Dar sã ne şi distrãm puţin. Domnul Vecerdea, finul lui Iohannis, va organiza un turneu de tenis masculin la Sibiu. Presa noastrã zglobie s-a grãbit sã anunţe cã “e cel mai mare turneu de la noi.” Premii de 25.000 de euro. Imeeeens! Permiţându-mi o licenţã, acest turneu ar fi chiar “cel mai foarte mare”, dacã la Iaşi nu s-ar organiza un turneu masculin de 88.520 de euro. 25.000 de euro sunt mai mulţi decât 88.520, nu-i aşa? Pe 25.000, parcã vãd o semifinalã Federer – Nadal. în cealaltã vor juca Iohannis şi Trump. Turneu feminin nu a fãcut Vecerdea, dar o finalã Carmen Iohannis – Angela Merkel mi s-ar pãrea potrivitã. în semifinalã, doamna Merkel ar putea sã o învingã – greu, cu 2-1 şi tie break în setul decisiv – pe Clara Zetkin, o precursoare nemţoaicã a neomarxiştilor de azi. Clara Zetkin şi Lenin au hotãrât cã 8 Martie va fi Ziua Femeii.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version