AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisMicul Paris e Marele Lehliu

Micul Paris e Marele Lehliu

Alina Gorghiu, pe o centură de socializare: „Rog sugestii de cărți de citit la soare, la mare.” Și pe urmă a pus o maimuță galbenă care se hlizește și se cheamă emotimuci. Doamna aceasta a fost președintele PNL, partid istoric. Ați văzut cum s-a exprimat? „Rog”, nu „vă rog”. Rog înseamnă „serviți-mă repede, slugilor!” Vorba lui Băieșu, fata „e din Tecuci și arată ca atare”. Eeee, Alina nu arată rău, dar are manierele celor care tăvălesc mititeii prin muștarul care a dat  acestei localități o binemeritată faimă după 2000.

Aș fi trecut peste „rog” și „emotimuci”, dar când ceri sugestii despre cărți pe o centură de socializare e ca și cum ai întreba-o pe o bătrână dintr-o stație de autobuz unde e mai bine să faci escală aviatică dacă vrei să ajungi în Corsica: la Lyon sau la Nisa?

În comparație cu „purtătorii de elan ai reformelor” din noile partide, Alina Gorghiu e un geniu. Lăsat în grijă useriștilor, Micul Paris a ajuns Marele Lehliu. Dar un Lehliu în zi proastă.

În 1942, contesa R.G. Waldeck, corespondentă de război a ziarului Newsweek, a publicat în SUA și Marea Britanie romanul – reportaj „Athenee Palace”. Cartea fost retipărită în 2000 la „Humanitas”. Cred că am citit-o de șapte – opt ori. Pe prima pagină, Waldeck a descris așa Centrul Capitalei: „Athenee Palace ocupă toată lățimea pieței Ateneului, încântătoarea piață a Bucureștiului deschisă către cea mai celebră arteră din tot răsăritul european, Calea Victoriei. Închipuiți-vă Casa Albă, Hotelul Waldorf – Astoria, Carnegie Hall, Restaurantul Colony și Lincoln Memorial, grupate toate în jurul unei piețe minuscule deschise către o arteră (Calea Victoriei, n.m) care este un amestec de Broadway, Pennsylvania și Fifth Avenue.”

Astăzi, pe Calea Victoriei se plimbă trotinetiștii care se bucură că pot sta la cozi la înghețată. Cum să te bucuri că mănânci înghețată? Și dacă ai mânca morun și ai bea șampanie, nu umpli centurile de socializare cu poze. Dar ei le-au umplut cu mii, zeci de mii de poze în care, sub buzele inferioare, li se amestecă înghețata cu pârâurile de salivă. Mănâncă înghețată, înjură Catedrala Neamului și vor rămâne după ei doar urmele de înghețată de pe trotuar. Vor rămâne până la prima ploaie, fiindcă nu face nimeni curățenie. Nu le place Catedrala, nu le place monumentalul, nu le place că pe această Cale a Victoriei sunt Biserici și palate. Minionilor din politică le plac minimalismul, miniaturalul și sunt de Minimax (canal de desene animate). Își mai duc și copiii pe Calea Victoriei. Copiii au învățat că veverițele se urcă în copaci. Pe Calea Victoriei, șobolanii se urcă pe copii.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.821 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger