AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisMbappe, acest Robespierre cu iaht

Mbappe, acest Robespierre cu iaht

1. Gata, s-a răcorit domnul Mbappe? Pardon, tovarășul miliardar Mbappe. Messi și C.Ronaldo sunt bătrâni, așa că Mbappe ar trebui să fie lejer cel mai bun fotbalist din lume. Dar el nu vrea să fie cel mai bun fotbalist din lume. El vrea să fie Charles de Gaulle sau Napoleon. El e un Charles de Gaulle de ghetou. Sau un Robespierre cu iaht – că de atunci, din 1789, a început nenorocirea comunistă. El face declarații politice înaintea unei semifinale de Campionat European. El „vrea să fie mândru de Franța”. El a apărat valorile (hait!) Franței din gură, în loc să le apere pe teren. La meciurile Franța – Spania, mai puțin la ultimul, am ținut cu Franța. Marți seară n-am ținut cu Franța din cauza lui Mbappe. Ce amintiri frumoase am din 1984! Finala Campionatului European. Franța – Spania 2-0. Primul gol – Platini, liderul Franței de atunci, Balon de Aur, 9 goluri la Euro. A transmis meciul și Ceaușescu, pentru că fusese și România acolo. Se calificau opt echipe. Era turneu de elită, nu Daciada.

2. După finala Campionatului Mondial din 2022 am scris că „Messi putea să-l oprească pe Martinez, atunci când s-a apucat să arunce măscări la adresa lui Mbappe. Messi e coechipier cu Mbappe (la PSG, acum nu mai e, n.m.). Mbappe e viitorul numărul unu, succesorul lui Messi. Lumea e cu fundul foarte pe sus dacă un portar își permite să facă mișto de un adversar care i-a dat trei goluri (chiar patru, cu cel de la loviturile de departajare) într-o finală de campionat mondial. Cu nostalgie de bătrân, îmi amintesc că și Răducioiu al nostru a pierdut cu Suedia după ce a dat două goluri (și al treilea la seria de penalty-uri). Am fost și noi, cândva, la două străzi și un colț de Cupa Mondială.”

3. Monsieur Mbappe, ești foarte bogat și meriți să fii! În capitalism, versanții profesionali trebuie să câștige bine de tot. Dar dacă ești neomarxist, lasă iahtul, vilele, avionul privat și du-te, puiule, în ghetou, du-te să vezi cum au batjocorit progresiștii Franța, du-te să vezi că polițiștii sunt martori la jafuri și n-au tupeul să-i aresteze pe infractori, pentru că rudele delincvenților le-ar viola nevestele, du-te să vezi cum sechestrează adolescente din țările nordice, le țin câte 15 ani într-un beci și la proces sunt achitați, fiindcă și judecătorilor le e teamă. Și pe urmă vino și pe aici, că Drulă nu mai e președinte al USR, Clotilde a fost ușchită de la Sectorul 1, Vlad Voiculescu și Barna au plecat la Bruxelles, așa că ai loc să te desfășori în partidul ciudaților!

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.