AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisMamutul radioactiv de la Antipa, Tom și Jerry

Mamutul radioactiv de la Antipa, Tom și Jerry

1. Om de afaceri progresist, care îi iubește pe vecinii slavi de vizavi. Are niște pledoarii cuceritoare. Îl contrazice și nevastă-sa. „Mai lasă-mă, dragă, ai uitat ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Paris? Am intrat într-un magazin să-mi cumpăr ultima geantă la modă. Mă uitam la poșetă, mă tot întrebăm dacă merită banii. Și a venit o doamnă refugiată și a cumpărat, în fața mea, și modelul pe roșu, și pe galben, și pe verde, a cumpărat vreo șapte, a cumpărat tot curcubeul.” Omul de afaceri progresist i-a lăsat pe niște vecini de vizavi, mai strâmtorați, să stea gratis în două apartamente ale lui dintr-un bloc aflat în centrul Bucureștiului. Două familii. Copiii acestor persoane în suferință au geci Moncler. Amfitrionul le-a oferit și de muncă mamelor. Salarii de 10.000 de lei pe lună. L-au refuzat. După două săptămâni, au venit mascații și au spart ușile celor două apartamente. Distinșii oaspeți acționau în mall-uri, nu intru în amănunte. Acum, pe progresistul generos îl înjură toți vecinii din bloc.

2. Știți filmul „Colectiv”, da? Am văzut unul mai bun, „Să nu ucizi!”, dar e film artistic. Făcut după povestea „Hexi Pharma”. E mare de tot Tolontan, e cazul să treacă la monografii. Ar fi interesant un studiu științific dedicat Mamutului radioactiv de la Antipa, care voia să-i atace, încă din era glaciară, pe parțial eclozații din Piața Victoriei. Ar fi vrut și mamutul două labe din alea galbene, cât capacul de veceu, pe care scria „Toți pentru represiune” sau așa ceva. Am o cronichetă pentru filmul trotinetist „Să nu ucizi”. Două rânduri. L-a difuzat TVR Cultural. Și înaintea lui a fost un documentar de cinci minute cu titlul „Secolul 22”. În „Secolul „22” ne-a fost prezentată o țărancă din Hunedoara care șoricărea la gherghef.

3. Câteva fraze despre scandalul din arte plastice. Brauner înseamnă doar începutul. Băieții care au orchestrat circoteca vor să ajungă la Luchian, Tonitza, Pallady. „Numai falsuri, dom’le!” Pe urmă vor trece la arheologie. Poate Șarpele Glycon. Sau chiar Gânditorul de la Hamangia. Care e din neolitic. Eu nu fac aici protocronism și Teoria Conspirației. Neolitic reprezintă Teoria Evidenței. „Gânditorule de la Hamangia, ești cam fals, băiatule!” Iar la sfârșit ni se va spune că sunt buni doar pictorii născuți după 1980, care fac tablouri cu Superman și ciocănitoarea Woody. Foarte curând, artiștii tineri și promotorii lor vor avea revelația că ei i-au inventat pe Tom și Jerry.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.