Cauta

Litoralul și restaurantele unde gătește tanti Mărioara

Litoralul și restaurantele unde gătește tanti Mărioara - Ziarul National

1. Am fost în week-end pe Litoral. Cârciumarii fac în iunie și iulie grădiniță comercială. Clasele I – IV – abia în august. Cafeaua și ciorba sunt reci, dar e bine că apa minerală și sucurile sunt calde. Constanța are o tradiție în acest sens. Dacă doctorul cel mai bun al Constanței este autostrada spre Bucureșți, atunci și în Mamaia, când întrebi “unde e un restaurant bun?”, ți se răspunde “du-te la Constanța!” Sfatul meu este să mâncați DOAR în localurile care sunt deschise tot anul. Pentru că alea au și bucătari profesioniști. În rest, gătește tanti Mărioara, care e mătușa patronului.

2. La restaurantele tip Tanti Mărioara degeaba comanzi ce scrie pe listă. Gazdele îți vor pune pe masă ce vor ele, la prețul stabilit de patronul care n-a găsit bucătar și o folosește pe multilaterala tanti Mărioara. Niciun ospătar (dacă ăia se pot numi ospătari) nu o să spună “n-avem”. Toți zic “nu mai avem.” Adică tot turistul e de vină, fiindcă a venit prea târziu, chiar dacă a ajuns primul. Dacă veți comanda o sticlă de vin, uitați-vă și la așa-zisul chelner. Are 17-18 ani și nu știe să scoată dopul. Oferiți-vă să îl ajutați. E mai sigur. La sfârșit, o să vă spună “bravo, bossule!”

3. Încă un sfat. Mergeți doar în restaurantele unde ați mai fost în sezoanele precedente. Și acolo veți constata că e mai rău decât anul trecut. Dacă sunteți cu niște domnișoare pline de figuri, care vă anunță încă de pe plajă că vor comanda nu știu ce chestii sofisticate, nu vă faceți nicio grijă. Se vor convinge singure că afacerea cea mai bună e să comande pizza. La Mamaia, pizza e cea mai gustoasă ciorbă și cea mai rumenită friptură. Se duce un bărbat din grup și cumpără trei pizza, mâncați fiecare câte un triunghi sau două și nu vă fragmentați programul de plajă cu ieșirea la un prânz unde mai mult transpiri și înjuri decât mănânci și bei.

4. Al treilea sfat. Uitați-vă cu atenție cine e în cârciumă. Dacă la mese vedeți (și auziți, e foarte important) localnici înseamnă că restaurantul e bun. Localnicii sunt ucrainenii. Bărbații încorporabili se află într-un mare război cu pofta de mâncare și ies întotdeauna învingători.

5. Gata, ultimul sfat! Când vă întoarceți de pe Litoral, nu vă opriți la pipi și sucuri la prima benzinărie de după Fetești. Nici măcar la a doua. Se poate umple lejer un stadion cu turiștii de acolo, iar coada la veceul de femei e mereu de peste 20 de cucoane (măritate sau divorțate și toate nemulțumite), bunicuțe, nepoate, bone. Mergeți cât mai adânc spre București, fiindcă sunt benzinării și la kilometrii 66 sau 50.

6. E cazul să îmi mulțumiți, fiindcă o să vă simțiți (puțin mai) bine pe Litoral pe banii și pe nervii stricați de mine.

7. Am uitat ceva. La micul dejun, chiar și la hotelurile de patru stele, evitați omleta, fiindcă e fără salvamar, adică înoată cu talent într-o zeamă.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • S-a stricat motorul franco-german?
  • Energia României, „tranzacționată” de Bolojan pe „bursa” OMV, la Viena
  • Fâșia Gaza, de la moloz la lux? Proiectul de 112 miliarde de dolari
  • Criză catastrofală. În 2026, Guvernul sistează aproape toate investițiile
  • Ucraina atacă petrolul lui Putin
  • Lumea MAGA se confruntă cu proprii demoni
  • Suma infimă pentru care un club legendar va dispărea
  • O ”mită” de peste 7 milioane de dolari. Cum vrea USR să intre în grațiile lui Trump?
  • Neymar, apel la Ancelotti, înainte de CM 2026
  • Exit mobile version