AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisLitoralul și restaurantele unde gătește tanti Mărioara

Litoralul și restaurantele unde gătește tanti Mărioara

1. Am fost în week-end pe Litoral. Cârciumarii fac în iunie și iulie grădiniță comercială. Clasele I – IV – abia în august. Cafeaua și ciorba sunt reci, dar e bine că apa minerală și sucurile sunt calde. Constanța are o tradiție în acest sens. Dacă doctorul cel mai bun al Constanței este autostrada spre Bucureșți, atunci și în Mamaia, când întrebi „unde e un restaurant bun?”, ți se răspunde „du-te la Constanța!” Sfatul meu este să mâncați DOAR în localurile care sunt deschise tot anul. Pentru că alea au și bucătari profesioniști. În rest, gătește tanti Mărioara, care e mătușa patronului.

2. La restaurantele tip Tanti Mărioara degeaba comanzi ce scrie pe listă. Gazdele îți vor pune pe masă ce vor ele, la prețul stabilit de patronul care n-a găsit bucătar și o folosește pe multilaterala tanti Mărioara. Niciun ospătar (dacă ăia se pot numi ospătari) nu o să spună „n-avem”. Toți zic „nu mai avem.” Adică tot turistul e de vină, fiindcă a venit prea târziu, chiar dacă a ajuns primul. Dacă veți comanda o sticlă de vin, uitați-vă și la așa-zisul chelner. Are 17-18 ani și nu știe să scoată dopul. Oferiți-vă să îl ajutați. E mai sigur. La sfârșit, o să vă spună „bravo, bossule!”

3. Încă un sfat. Mergeți doar în restaurantele unde ați mai fost în sezoanele precedente. Și acolo veți constata că e mai rău decât anul trecut. Dacă sunteți cu niște domnișoare pline de figuri, care vă anunță încă de pe plajă că vor comanda nu știu ce chestii sofisticate, nu vă faceți nicio grijă. Se vor convinge singure că afacerea cea mai bună e să comande pizza. La Mamaia, pizza e cea mai gustoasă ciorbă și cea mai rumenită friptură. Se duce un bărbat din grup și cumpără trei pizza, mâncați fiecare câte un triunghi sau două și nu vă fragmentați programul de plajă cu ieșirea la un prânz unde mai mult transpiri și înjuri decât mănânci și bei.

4. Al treilea sfat. Uitați-vă cu atenție cine e în cârciumă. Dacă la mese vedeți (și auziți, e foarte important) localnici înseamnă că restaurantul e bun. Localnicii sunt ucrainenii. Bărbații încorporabili se află într-un mare război cu pofta de mâncare și ies întotdeauna învingători.

5. Gata, ultimul sfat! Când vă întoarceți de pe Litoral, nu vă opriți la pipi și sucuri la prima benzinărie de după Fetești. Nici măcar la a doua. Se poate umple lejer un stadion cu turiștii de acolo, iar coada la veceul de femei e mereu de peste 20 de cucoane (măritate sau divorțate și toate nemulțumite), bunicuțe, nepoate, bone. Mergeți cât mai adânc spre București, fiindcă sunt benzinării și la kilometrii 66 sau 50.

6. E cazul să îmi mulțumiți, fiindcă o să vă simțiți (puțin mai) bine pe Litoral pe banii și pe nervii stricați de mine.

7. Am uitat ceva. La micul dejun, chiar și la hotelurile de patru stele, evitați omleta, fiindcă e fără salvamar, adică înoată cu talent într-o zeamă.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
4.002 afisari

7 COMENTARII

  1. maxtor are o teorie
    aici (Bucuresti) e centrul:
    -vezi cartezianismul
    vertical bucuresti-sinaia
    orizontal bucuresti-constanta,
    Lumea e o cutie.

    (aia cu 5 litere la placutza de inmatriculare nu primesc dreptul sa comenteze
    decat daca poa’ sa injure f. special)

  2. „Lumea toată a ajuns să fie condusă de un…nimic„
    spune Richard și pleacă fruntea în fața greutății acestei uriașe concluzii, rezultate dintr-o autoevaluare corectă, de care, în psihopatia lui, e foarte capabil.

    -de un cerc vicios…

  3. in alta parte pomeneam de talentu lu Catrinel Dumitrescu,
    echilibram:

    Lucia Mureșan — judecătoarea de divorțuri,1983

    Într-un articol publicat în 1982 la revista Teatrul, criticul de teatru Maria Marin aprecia la jocul actoricesc al Luciei Mureșan „calitățile de ingenuă dramatică, un stil de interpretare ale cărei finețe și transparență se întemeiază pe refuzul oricărei dulcegării”

    -criticii astia NU FAC NIMIC,
    criticii NE IMPIEDICA SA FACEM,
    cum spunea roosevelt,
    un fel de trump al Americii.

  4. Bun articolul as usual! Mulțumesc, am râs de dimineața! Noi închiriem de fiecare data un apartament cu bucătărie, gătim ce dorim, cumpărăm de la magazinele mari.. Kaufland, Lidl etc. Niciodată nu am „apelat” la restaurante. Cel mai bun popas e la Gazprom…pe a1. Pe a2 nu oprim.

  5. 8. In locul restaurantelor, pentru a manca ceva decent, gasiti un Kaufland si luati de la gratar ce vreti, pui rotisati, pulpe, mici, cabanos, etc. Iesiti si mai ieftin si mai sanatos. Sau daca nu vreti Kaufland, cautati un MacDonalds sau un KFC si mancati acolo, nu-i mai imbogatiti pe jepcarii de patroni de restaurante. Doua saptamani rezistati si fara ciorba.

  6. Buletin de București

    Buletin de București este un film de comedie românesc din 1983, regizat de Virgil D. Caloțeanu. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Catrinel …
    si a fost dat la liber zilele astea pe tembeliziune:

    -catrinel dumitrescu, 27 de ani, trebuia bătută cat sa ajunga divortzată,
    s-a gasit formula genială a plesnitului la fund,
    teleidiotii se asteptau ca mircea diaconu sa-i ardă 2 peste …cap?

    Lucia Mureșan avea 44 de ani….corespunzator!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger