AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisLa Londra se schimbă camarilele. La noi se repetă istoria recentă

La Londra se schimbă camarilele. La noi se repetă istoria recentă

1. Săptămâna asta sper că vom fi mai puțin britanici, da? Eu chiar am stimat-o pe Regină. Am apreciat-o pe cât de mult mi-e silă de fasolea pe care o mănâncă englezii la breakfast și de instalațiile de duș fără pară detașabilă din hotelurile lor de cinci stele. Am fost de trei ori în Marea Britanie (Londra, Manchester și Glasgow) pe banii fotbalului și nu m-aș duce niciodată pe banii mei. Manchester e cel mai urât oraș (mult sub Lehliu) în care am ajuns. 

2. M-a îngrețoșat faptul că pe Regină au plâns-o și useriștii. Nu poți să fii un odios desăvârșit dacă nu ești prevăzut și cu un gabarit depășit de ipocrizie. Regina a fost ultimul obstacol împotriva bolșevismului progresist.

3. „Și Carol I avusese o camarilă la sfârșitul domniei sale, dar era compusă doar din bărbați și femei în vârstă, care cleveteau împotriva curții tinere, condusă de principesa moștenitoare, Regina Maria” (R.G. Waldeck în „Athenee Palace”, o carte la care mă întorc foarte des). În Marea Britanie, longevitatea Reginei a triat camarila până când n-a mai rămas nici urmă de confidenți sau confidente. Acum va începe o luptă între favoriții lui Charles și suita lui Kate Middleton. Iar lui Charles îi va fi greu și din alte motive. Am mai povestit ce s-a întâmplat între președintele american Truman și Mihai Ralea (intelectual fin și întorcător de meserie, om de casă și pentru Carol al II-lea, și pentru Petru Groza), când acesta și-a prezentat hârtiile de acreditare la Legația Română din Washington. Truman l-a întrebat pe Ralea dacă „la voi se mai bat dacii și romanii?” Cu toții știm deja poanta „bietul Charles n-a muncit în viața lui și trebuie să se apuce de muncă la 73 de ani.” Regelui Charles îi va fi simplu cu America, Rusia sau Germania. Dar despre Bangladesh a mai uitat, fiindcă se pregătește de vreo 20 de ani, e de înțeles.

3. Să revenim la ale noastre. În decembrie 1989, între Rev și Rev (revoluție și revelion) nu ne-am dat seama ce fac Iliescu și băieții din spatele lui. Abia după mitingul din 12 ianuarie (cu Mazilu pe tanc – nu știu useriștii cine a fost Mazilu) și după ce a fost atacat sediul PNȚ, pe 29 ianuarie, am priceput ce e de capul FSN. La fel a fost cu Slava Ucraina. În primele două – trei săptămâni de război toți l-am înjurat doar pe Putin. Pe urmă, unii dintre noi au avut curajul să spună că nu e doar Putin acolo și că se bat pentru teritorii două state care au făcut rău României. Prostoboii au un favorit în acest război, deștepții vor să se termine.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.565 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger