Cauta

Inocenta frumoaselor cauze

„Domnule Oscar Han, domnule Tudor Vianu, monumentele nu se fac cu bani, se fac cu entuziasm!” Asa a vorbit avocatul si gazetarul Ioan  Roman, in anii ’30 ai secolului trecut, cand elita culturala a Constantei a hotarat sa-l omagieze pe Eminescu, pentru „Mai am un singur dor.” „Absenta locului de ingropaciune poate fi compensata printr-o statuie.” Si cu „inocenta caracteristica frumoaselor cauze”, Ioan Roman si Comitetul Pro Eminescu au inceput sa stranga bani pentru statuia lui Poetului, de pe Faleza. L-au rugat pe primar „sa perceapa taxa de un leu de la toate baile din oras si din Mamaia.” Iorga si Sadoveanu au tinut conferinte pentru strangerea fondurilor. S-au implicat (incurcand si apoi descurcand lucrurile) Academia Romana, Portul Constanta si Regele. Aceasta este o parte din povestea Statuii lui Eminescu, facuta de Oscar Han. Intamplarea, descrisa pe larg, se gaseste in cartea – album „Peninsula Misterioasa – Incursiune in Istoriile Constantei”, scrisa de Doina Pauleanu si lansata in aceasta luna. Volumul, aparut in conditii grafice demne de toate superlativele, trebuie citit si admirat ca o carte – tablou.

Sambata, tot la Constanta, Hagi a lansat „Campionii creeaza campioni”. Este o carte despre infrastructura, strategie, selectie identitate si constructie. „Am mai cumparat zece hectare, ca sa extindem baza din Ovidiu. Stadionul are si degivrare electrica”, a spus Hagi, la conferinta de presa. Iar eu mi-am adus aminte ce am scris prima data, cand am vizitat complexul sportiv din Ovidiu. „Pe locul actualului stadion era un desert, o tarla neonorata nici de balarii. In acel pustiu fierbinte (de sub pamantul Dobrogei incepe focul Orientului), Hagi a construit un stadion.”
„Cand ai faptele e usor sa structurezi o carte”, mi-a zis Hagi, la dineul de la Iaki. Si a plecat sa-i salute pe ceilalti invitati. Am iesit pe terasa, in vantul neindurator. Eu merg la Yaki de cand Iaki se chema Hotel Bucuresti. Ma ducea mama la cofetaria hotelului. Mancam prajitura „Excelent” si ma jucam pe langa statuia „In valuri” (o silueta feminina in pozitie senzual – nautica), a lui C. Baraschi. Se afla si azi acolo. E cea mai bine intretinuta statuie din Mamaia. Statuia „Nou nascut”, de Oscar Han, din fata Hotelului Rex a disparut. Ca si alte lucrari de I. Jalea sau C. Medrea. Nu-i vorba de trafic cu opere de arta, ci de vandali, de hoti de fier vechi.
Duminica dimineata m-am plimbat prin Mamaia. Timpul albea pe covoare de scoici.

Ultimele stiri

  • Comunicat de presă GREENVIRO SRL
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 1 iulie 2025 – Astăzi este cazul să vă simțiți bine
  • Alege ce citești
  • Plecarea Annei Wintour înseamnă sfârșitul Vogue?
  • România, luată din nou ostatică de statul paralel / Evaziunea fiscală, pretextul pentru revigorarea protocoalelor „Binomului” Coldea-Kovesi
  • Pentru că nu-i mai poate jecmăni, Bolojan le taie românilor independența energetică
  • Sindicaliștii ANAF: Legea încurajează evaziunea fiscală
  • Marea revenire a piețelor europene, după 10 ani de criză
  • Stoichkov dă de pământ cu Klopp și Maresca: „Când luați 20 de milioane pe an, nu vă mai plângeți!”
  • Exit mobile version