„Închiriem muncitori”

1. Un urs studios a intrat într-o școală din Miercurea Ciuc. Probabil că voia să-și ia rechizite. Adică droguri. Ca de obicei, de vină sunt  Iohannis, Ceaușescu și Decebal, iar bagabonții oengiști care se ocupă cu protecția animalelor și alte hapciupaleli ecologiste sunt curați ca pasta de dinți. Putea fi și mai rău în școala din Miercurea Ciuc. Bine că a venit ursul și n-a venit Serena Williams. Se știe că jucătoarele de tenis se dezbracă în același vestiar. O româncă din Top 100 a povestit la o masă că a văzut-o pe Serena dezbrăcată, înainte să meargă diva plăpândă la duș. Și îi venea să o întrebe: „nene, la ce oră începe gala de box? Sunt convinsă că reziști lejer cinci reprize în fața lui Mike Tyson!” Așa e Serena. Grațioasă. Și ține dietă. Și e lăsată să joace tenis la o categorie mai mică. Și e inimoasă. La micul dejun, bagă în ea toată farmacia inimii – Catena. 

2. Am trecut pe lângă un televizor când se dădea „Vocea României.” Nu suport cântăcioșii, așa că aș fi accelerat, dar era momentul în care cuvântau magistralii jurați. Fiind un mare om de cultură (în comparație cu fratele său), domnul Tudor Chirilă ne-a explicat că „în anii ’70, muzica și televiziunea din România au fost la mare nivel. Totul s-a stricat după 1980, când a fost Ceaușescu în Coreea.” Ceaușescu a fost în China și Coreea de Nord în iunie 1971 și a scos Tezele din iulie (adică o restalinizare, o întoarcere la realismul socialist, dar pe poteci asiatice) în iulie 1971. În anii ’80, Ceaușescu a introdus politica de austeritate pentru a plăti datoria externă. Dacă domnul Chirilă confundă Tezele din iulie cu datoria externă înseamnă că nu știe nici istoria pe care a trăit-o, așa că ne putem baza pe „expertiza” ideologului vocal din Piața Victoriei. „Corupția ucide!”, dar nu atunci când debordezi artistic la paranghelii bugetare, organizate de primari cercetați penal.

3. Banner pe autostradă: „Închiriem muncitori”. Exact cum am scris. Era vorba despre oameni amărâți din Asia. Am vorbit cu specialiști din domeniu. Cel care îi găsește e „administrator de muncitori”, iar cel care îi folosește e „utilizator de muncitori.” Și acum urmează o frază colosală: „dacă îi administrezi cum trebuie, rămâi cu un net de cinci euro pe oră.”

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.