AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisÎncepând de ieri, Putin e un moș

Începând de ieri, Putin e un moș

Am uitat cine a observat și a scris, dar bine a observat și a scris ce voi povesti eu mai jos. Pe 22 decembrie 1989, elevii care aveau ore dimineață au aflat că Nicolae Ceaușescu e un erou care se bate cu dușmanii României. Tot pe 22 decembrie 1989, elevilor care învățau după-amiază li s-a spus că Nicolae Ceaușescu e un criminal de teapa unor Hitler și Stalin. Elevii deja îl urau pe Ceaușescu, fiindcă a fost un egoist suprem din 1984 până la revoluție. Le-a plăcut și comparația cu Hitler, dar nu prea auziseră de Stalin. În România, cel mai mare criminal din istorie a fost pupat în fund între 1947 și 1953, s-a vorbit mai puțin despre el până în 1965 și aproape deloc până în 1989.

Asta-i istoria, lăsați-mă cu istoria și nu mai condamnați oamenii care fac „declarații nepotrivite în contextul actual”. Am auzit și că nu poți să spui nu știu ce pentru că „dreptul internațional” trailailai și lailailai. Istoria și dreptul sunt niște tocmeli. Condamnări multe, reabilitări puține și inutile – asta au produs istoria și dreptul. Medicina și Religia n-au putut și nu vor putea să repare ce au distrus istoria și dreptul. În fine, Dreptul cu majusculă, ca să nu fie confundat cu piciorul celălalt.

Vladimir Putin a pierdut și lupta cu istoria, și lupta cu rușii în viață. Ieri a zis că „Occidentul vrea să distrugă Rusia.” E clar. E dus. E moș, până acum nu l-am considerat un moș. Ceaușescu era văzut ca un moș, deși avea doar 71 de ani când a fost împușcat. De ieri, și Putin e un moș. Doar Iliescu e un adolescent.

În Occident, cea mai mare putere de cumpărare o au rușii. Și acei ruși influenți nu îl mai cred pe Putin sau dacă îl cred nu mai vor să îl asculte. Cum să te iei de Occident după ce s-a spart URSS și rușii au putut să călătorească? Greșeală de securist depășit.

În iulie 2021, în orice cârciumă sau magazin din Monte Carlo trebuia să prezinți la intrare hârțogăraia legată de Covid. Și aproape toate prăvăliile erau goale. Doar la Vuitton-ul aflat vizavi de Cafe de Paris, lângă Hotel Hermitage, era coadă afară. De la deschidere până la ora închiderii, câte 15-20 de rusoaice așteptau în fața vitrinei. Multe dintre ele mame de 35 de ani și fiice de 18. „Bune rău”, vorba unui prieten care a admirat o asemenea ștafetă a generațiilor și a mărturisit că el s-ar mulțumi și cu bunica din acea familie.

Ieri, m-a sunat un alt prieten, care se plimba prin Bruxelles. Mi-a zis că „lumea e nebună. Discutăm despre austeritate și în fața unui magazin Chanel era o coadă de 50 de rusoaice.”  Pe sponsorii tăi și ai acelor rusoaice i-ai pierdut, Vladimire! Tu n-ai bani de arme și rusoaicele tale își iau poșete. În urmă cu 40-50 de ani era invers, istoria e o mare bagaboantă. Ești pa, kaghebistule bătrân! Te dai putere nucleară, dar dușmanul tău are contrabandiști mai buni. Mă apucă și râsul. România a avut un actor talentat ca Puiu Călinescu și n-a fost în stare să-l facă președinte.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.230 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger