AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisÎncă mai sunt români care iubesc Austria

Încă mai sunt români care iubesc Austria

1. După ce s-a întâmplat zilele astea, în România mai există cetățeni care iubesc Austria. Am scris și eu pagini frumoase despre Viena și Salzburg. Nu ești (foarte) prost dacă greșești. Prost ești dacă nu  recunoști că ai greșit. Dacă te vinzi pe bani, nu e bine. Dacă te vinzi gratis, ești un papuaș servil. Dar a apărut a treia categorie, pe care mi-e silă să o definesc. E vorba despre iubitorii statornici ai Austriei. Au băut o cafea la Viena, au plătit-o și s-au vândut pe banii lor.  

2. Și cine ne dă lecții? O țară tampon. Din câte țin minte, n-am lăudat în textele mele și Klagenfurt, dar nu exclud posibilitatea. Poate că m-am extaziat în fața unui jambon cu obrajii prințesei Sissi pe ambalaj și o fi apărut în ziar o bidinea înduioșătoare semnată de mine. Am fost la Klagenfurt în aprilie 2009. Uitați-vă pe hartă, ca să vedeți pe unde zace Klagenfurt! În niciun oraș din România nu vezi o asemenea șerpărie (Reptilienzoo). După ora zece seara, pe stradă nu se mai auzea limba germană. Un băiat din grup a găsit într-o speluncă o amfibie din rasa țestoasa-pocnitoare. L-am întrebat cum a fost. „Cum să fie? Patronul era sârb, proxenetul croat, broasca unguroaică. La masa de lângă noi vorbeau tare, se uitau urât unii la alții, mai aveau puțin și se încingeau doi italieni cu trei șoferi de TIR din Turcia.” Austria are Klagenfurt și ne ceartă pe noi? Dacă va citi chestia asta, un complexat va zice „da, dar dimineața, pe stradă, era curat”. M-ați înnebunit, de 33 de ani, cu poveștile astea gunoierești. Cred că s-a plictisit de ele și doamna Clotilde. Și a acționat în consecință. Și nu, nu era curat pe stradă la Klagenfurt, doamna Clotilde ar fi un bun primar acolo, dar nu știu ce părere ar avea sârbii și turcii.

3. Important e să mergem înainte. Nu contează că alții se poartă abject cu poporul nostru. Noi trebuie să ii iubim pe frații ucraineni după ce guvernul le-a dat mult mai mult decât pensionarilor și elevilor din România. Am văzut la televizor că la Năvodari sunt cazați, pe banii noștri, peste 5000 de ucraineni. Dacă la Năvodari e ocupat, de ce nu duce Guvernul – la Mangalia, de pildă – 5000 de bătrâni și de copii din Oltenia și din Ardeal? Pe spezele Guvernului, normal. Și oltenilor, și ardelenilor tineri și bătrâni le-ar prinde bine măcar zece zile gratis pe malul Mării. Aerul marin e foarte bun pentru sănătate, iarna. Zece zile, atât, zece zile pe Litoral pentru bătrânii și copiii din România. Ucrainenii sunt acolo de zece luni.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
3.097 afisari
Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger