AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisÎn Turcia au căzut blocuri. În România mai cresc prețurile apartamentelor?

În Turcia au căzut blocuri. În România mai cresc prețurile apartamentelor?

1. Combinat petrochimic în Germania. Îl construiesc turcii. Și nemții le-au zis: „avem încredere în voi, sunteți harnici. Voi faceți lucrarea, dar cu materiale luate de aici, nu aduse din Turcia.”

 2. Dacă dezbraci un bloc rămâne structura de fier. Mi-a spus un inginer din branșă că în anii ’70 – ’80, se băgau de două, de trei ori, poate de patru ori mai multe bucăți de fier, care armau betonul, decât se întâmplă pe șantierele de azi. Ceaușescu nu le băga pe banii lui.  Construia pe banii Statului și cu cea mai ieftină forță de muncă – Armata. Ăștia de azi suportă cheltuieli uriașe, au credite bancare și nu găsesc muncitori, într-un fel îi înțeleg, dar astea sunt argumente subțiri. În Turcia au fost deja reținuți 110 antreprenori. Bolțarii turcești n-au nici duritatea, nici elasticitatea, nici densitatea necesare. Dacă nu îndeplinești condițiile astea, blocul e făină. Iertați-mă că am explicat pe înțelesul meu, eu fiind cel mai novice dintre profani, cel mai nepriceput dintre ziariști. Ăsta-i hazul ziariștilor. Ziariștii români sunt cei mai talentați din lume. Când bârfesc pe whatsapp.

3. În probleme legate de Turcia toți suntem docți. La începutul anilor ’90 am cunoscut foarte mulți specialiști în comerț exterior. Aduceau blugi de la Istanbul. Și strigau la blonda în papuci care se așeza în spatele șoferului mustăcios: „te-ai lipit bine, Miss Autocar!” Băieții cuceriseră Istanbulul înaintea lui Hagi. Discuțiile pe teme politice erau grozave. Să zicem că se apucă unul să-l compătimească pe Ilie Ilașcu. Imediat îi răspundea bișnitarul șef: „mai dă-l, mă, în slo, că trebuie să fi făcut el niște pungășii!” Aveau viață în ei și credeau că le stă în față „o lume de câștigat”. Azi avem aitiști de cartier.

4. Pe blat, așa, a cam dispărut steagul galben-albastru de la pozele de profil, iar la Antena 3 Sienen s-a vorbit neașteptat de mult despre cutremur. Concluzia e simplă. Blocurile făcute între 1960 și  2000 sunt bune. Noii „dezvoltatori imobiliari” ar trebui să regândească prețurile. Nu, nu vor scădea, niciodată nu scad. Dar mi s-ar părea logic să nu mai crească.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
4.445 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger