AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisHotelierii de pe Litoral au început să facă figuri. Pe bune?

Hotelierii de pe Litoral au început să facă figuri. Pe bune?

Hotelierii de pe Litoral nu vor să mai închirieze camere pentru mai puțin de trei nopți. Eu le-am luat apărarea de zeci de ori, deși n-am nevoie de cazare la Constanța. Dar de data asta tovarășii hotelieri m-au supărat. Mai jos, concentrat, pe puncte. De aici încolo îi voi apela pe distinșii hotelieri cu „bă, băieți”.

1. Ce oferă Litoralul nostru de azi, bă, băieți, ca să stea turistul mai mult de două nopți? Înainte de ’90 oferea, pentru că nu puteam să facem comparații cu Mediterana. De ce să se cazeze omul șapte zile? Ca să riște să se îmbolnăvească? Se știe că spitalul cel mai bun din Constanța e trenul de București.

2. Această idee hapciupalitică lovește în primul rând Mamaia, unde a început turismul de week-end în 2000. Sunt unul dintre pionierii acestui gen de turism. Și nu mi-a fost ușor, bă, băieți! În 2001 am fost de nouă ori la Mamaia și aveam autostradă doar pe bucățile București – Fundulea și Fetești – Cernavodă (făcută de Ceaușescu). Autostrada Soarelui a fost gata, în totalitate, în 2012.

3. Turismul de week-end este singura șansă a Litoralului românesc. Știu că nu e rentabil, că vă costă cam mult spălatul lenjeriilor de pat și al prosoapelor, dar asta-i situația. Știu, de asemenea, că nu aveți personal, dar nu e vina mea sau a dereglatei Generații Gadget, care e injectată împotriva muncii. Nu poți să-i jefuiești și pe turiști, și pe angajați. Oare de ce nu țin cont grecii de ce spune U.E.? Pentru că sunt mulțumiți și turiștii, și hotelierii, și cârciumarii, și chelnerii, și cameristele. Eu cunosc hotelieri români care au aceiași angajați de 20 de ani. Motivul? Au știut să-i respecte.

4. Bă, băieți, vine lumea în week-end pentru că e rulajul mai mare și mâncarea mai sigură. Vreți să sosească familiile încă de marți ca să le dați hamsii prăjite duminica? Nu mai merge vrăjeala asta.

5. Hotelurile au fost cumpărate cum au fost cumpărate, 90% dintre voi nu trăiesc din turism, așa că mai subțire cu figurile, bă, băieți! Vreți să stea omul șapte zile la voi? Litoralul românesc are maximum cinci resorturi cu all inclusive, piscine, locuri de joacă, mini-grădini botanice, magazine. Și cine își permite să se cazeze acolo găsește bani și pentru Grecia, chiar pentru Spania și Italia, ba și pentru Sudul Franței. Nu trebuie să te cazezi la Monte Carlo sau St. Tropez, că nu ești rus. Închiriezi mașina și rulezi ușooor „par le bord de mer” sau iute pe A8. Am stat doi ani la un hotel de trei stele corecte, așezat pe malul Mediteranei, la Villeneuve-Loubet (la mijlocul distanței dintre Nisa și Antibes), și plăteam 100 și ceva de euro pe zi, fiindcă nu-mi permiteam să sparg aiurea 600 de lei pe noapte la un hotel din Mamaia ca să fac exact ce am făcut cu un an în urmă. În străinătate văd mereu ceva nou. Ce văd? Ce am citit.

6. Bă, băieți, știți de ce mai prindeți, totuși, ceva turiști? Fiindcă foarte mulți dintre ei nu vor să piardă zile de concediu. Oamenii pleacă vinerea din București, după program, și se întorc duminică. Fac asta de două trei-ori pe vară, iar zilele de concediu le păstrează pentru Grecia. Își iau o săptămână, dar petrec zece zile în Grecia – le leagă cu week-end-ul.

7. Suntem într-o nouă pandemie – criza aviatică – foarte mulți români vor rămâne acasă vara asta. Profitați, bă, băieți, și lăsați talentele! Dacă nu vă convine că sezonul are, la vârf, maximum 45 de zile, vindeți hotelurile! Închidem Litoralul, ne cazăm în amintiri și aia a fost.

 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.