AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisGreva profesorilor, Nicușor Dan și Negoiță

Greva profesorilor, Nicușor Dan și Negoiță

Profesorii amenință cu greva. Au dreptate. Și dacă au dreptate – ce? Școala românească a fost serioasă până prin 1995, poate chiar 2000. Dar diferența a făcut-o societatea. Mai exact, strada. 

Să luăm un olimpic și un elev cu probleme. Olimpicului îi reproșează toată lumea (inclusiv eu) că a vrut să fie primar ca să administreze un buget de două miliarde. Elevul cu probleme e de nu știu când milionar. Ca să nu întrețin aiurea suspansul, mă refer la Nicușor Dan și un frate Negoiță – v-am mai povestit, îi confund și mă consider riguros din acest punct de vedere.

Fratele Negoiță a plantat palmieri în Piața Unirii. Adecvarea lui botanică și culturală mă scutește de comentarii. Dacă ar fi făcut clasele I-IV pe bune, Negoiță n-ar fi luat cu seninătate hotărâri de comic vestit al canalului Național Geographic Wild. Problema lui nu e flora, ci fauna care l-a propulsat în politică.

Dând-o pe seriozitate, mai e vorba despre ceva. Despre consilierii lui Negoiță, despre comisiile din acea primărie. Știu că trebuie să ții cu proteza sau implantul dentar de scaunul de bugetar, dar nu putea să-i spună nimeni lui Negoiță că are destui bani ca să ia un avion privat dacă vrea să-și admire colegele din palmier? Pe cât e Negoiță de inteligent, pe atât sunt subalternii lui de curajoși.

Trec la Nicușor Dan. Matematician de elită, om deștept, chiar genial din moment ce nu poate nimeni să-l găsească de trei ani. Se ascunde și când e prezent. Dar de data asta și-a ieșit din ecuație. S-a dus să dezgroape palmierii. E tot el, omul care a înființat un partid care și-a făcut capital electoral din ecologeală. România prinde rădăcini sau România scoate rădăcini? Pe-asta cum o rezolvi, Nicușoare? Îți dai seama în ce te-ai băgat? Peste o săptămână, adversarii din politică – și tu ai numai adversari în politică – îți vor spune „ai scos palmierii, bravo! Și ce-ai pus în loc?” Eu sunt convins că absența ta eternă e preferabilă palmierilor lui Negoiță, dar nu convingi pe toată lumea. Tu și useriștii tăi ați făcut doar piste de trotinete. Și alea n-au clorofilă, dar din cauza trotinetiștilor a crescut numărul de accidente rutiere în București.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.962 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger