AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisGorbaciov nu a lichidat comunismul. El a înțeles că trebuie să se...

Gorbaciov nu a lichidat comunismul. El a înțeles că trebuie să se termine mizeria comunistă

32 de ani în care românii nu au înțeles nimic. Pe centurile de socializare, toți prostoboii de elită îi sunt recunoscători lui Gorbaciov pentru că a lichidat comunismul. Nu a lichidat nimic. E cel mult pe locul trei, dar e, de fapt, de la locul patru în jos.

Reagan și Papa Ioan Paul al doilea au izbit sistemul mai mult decât Gorbaciov, într-o perioadă în care până și kaghebiștii voiau să scape de comunism ca să facă bani. Kaghebiștii au fost exact ca securiștii noștri care s-au îmbogățit și au preluat România după 1990. Meritul lui Gorbaciov e că a înțeles că trebuie să se termine gunoiul comunist. Ceaușescu nu a înțeles. Dacă nici Gorbaciov nu înțelegea, se ducea lejereanu după Cernenko și Andropov. Gorbaciov a fost un Iliescu Ion sovietic. Dar după ce s-a terminat comunismul, Rusia nu a mai avut nevoie de Gorbaciov. România a defilat cu Iliescu până în 2004. Gorbaciov a fost un dogmatic reconvertit. Dovada? Istoria. Dovada? Mai jos.

Voi cita din cartea de mărturisiri – „În ochiul ciclonului”, dialog cu Constantin Boștină, ministru și înainte, și după 1989, și președinte al Adunării Generale a acționarilor Bursei Române de Mărfuri între 2003 și 2008. În 1981, la Moscova, Ceaușescu s-a certat cu Gorbaciov, secretar cu agricultura în URSS. „Gorbaciov l-a întrebat pe Ceaușescu de ce vrea să facă o poziție distinctă în relația dintre țările socialiste frățești. A fost o ceartă de vreo două ore între Ceaușescu și Gorbaciov. Gorbaciov apăra valorile URSS, Ceaușescu apăra dezghețul. După 1985, rolurile celor doi s-au inversat.”

Intelectualii noștri fac anticomunism la seral, îl cobzăresc pe Gorbaciov, dar sunt ca Nicolae Ceaușescu. Adică sunt depășiți. Diferența e că N. Ceaușescu a fost depășit în ultimii șapte-opt ani ai vieții. Ei sunt depășiți de cel puțin 32 de ani. Adam Micknick, un disident polonez autentic, a venit în România în 1990 și le-a spus așa acestor intelectuali: „Înainte de ’89, când trebuia să fiți morali, ați făcut politică, adică v-ați acomodat, ați acceptat compromisuri utile. Iar acum, când ar trebui să faceți politică, nu faceți decât morală.” Am citat dintr-un interviu dat de Andrei Pleșu după 2000 și consemnat într-o carte.

Recuperează, copiii bătrâni recuperează. Nu mă pot abține. Mai am o mostră de eroism intelectual valah. Lucrez cu materialul lor. Citez din cartea „Cultura și elitele române sub comunism”, semnată de generalul Vasile Mălureanu. Monica Lovinescu, interceptată telefonic: „Exasperarea e atât de mare, încât sunt așteptați rușii să vină în țară. Oamenii nu se mai gândesc că ar putea să facă ceva. Până în ’56 erau așteptați americanii, acum speranța e în ruși să-l debarce pe Ceaușescu.”

Vitejii care îi așteptau pe ruși îl aplaudă azi pe Zelenski. Iar ucrainenii suferă în România. Suferă cu stridii. În Piața Ovidiu din Constanța e o terasă ținută de ucraineni. Și în acea zonă de suferință, spre zona pietonală, au pus o ladă frigorifică plină cu stridii. Aș dori să mă angajez badigard lângă lada frigorifică. Nu vreau să strănute naibii cineva deasupra stridiilor și să sufere și mai mult frații noștri ucraineni.

Caragiale, Constantin Tănase și Toma Caragiu ar fi fost cunoscuți pe plan mondial dacă aveau la fel de mult umor ca istoria României.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.059 afisari

9 COMENTARII

  1. CE PROGRESIST NEVROZAT! GORBACIOV TRAIA DIN 1996 IN U.K. DE PATRIOT CE ERA, DESIGUR. PANA SA II MOARA NEVASTA LOCUIA INTR-O VILA DIN CRIMEEA, CARE ERA SITUATA SUB STANCA PE CARE SE AFLA O MANASTIRE. DESIGUR, ATEU FIIND, NU CONTA! POPORUL A FOST PROSTIT SI INSELAT SI TOT RUSUL SPUNE SI STIE CA GORBY A FOST CUMPARAT DE OCCIDENT, DAR NU I-A REUSIT PRADUIREA RUSIEI, CUM E ACUM UCRAINA! LASA, PROGRESISTULE, CA SE DUCE SI ILIESCU SI DIFERENTA O VA FACE DUMNEZEU. CEAUSESCU NU ERA BUN PENTRU TINE, DAR O SA TE INVETI SA TRAIESTI CUM TRAIAU ODATA ROMANII SI O SA STUDIEZI MAI MULTE DESPRE CEAUSESCU, NU O SA II SPUI CEASCA, CUM IL STRIGI PE TAC-TU, BAI, BAIATULE….FRIG, FOAME SI MINCIUNA, POPONAREALA E PROGRES, IN REST, ANTRENAMENT!!

    • Du-te in m ortii ma-tii de gunoi comunist. Sa-i fie tarana usoara lui Gorbi ca ne-a scapat de comunism. Daca nu era el sa se inteleaga cu americanii si sa rupa odiosul sistem eram acum vai de noi . Coreea de Nord e minciuna fata ce ar fi fost aici. Progresist sa-i zici lu’ sefu tau de pluton putoare securista – ala care ti-o da pe la spate nopate de noapte sau lu leghebetizdul ala comunistoid de tactu’ care te-a facut in palma de mica si bleaga ce o avea de la atatia hormoni mancati cu crevetii vietnamezi paceaura comunista. Hai mori odata cu comunismul tau cu tot! FRIG FOAME SI MINCIUNA era pe vremea lu ceasca si se continua prin urmasii lui de ideologie da’ cu mai multa aroma neomarxista alde merkel si phootin. N-am nevoie sa studiez cum traiau romanii ca am trait perioada aia si inca mai am spirtiera, resoul si sarpele de lana sa-mi aduca aminte ce am patit pe vremea imputitului imbecil psihopat ahtiat dupa avere si marire de ceasca boratul indracit din scorniceala sarantoaca si a chizdei aleia si mai proasta si mai rea si mai increzuta si mai indracita decat el. Hai siktir da-te in gatu’ ma-tii!

  2. Opaaaaaaaaaaaaa!!!! Din carator de serviete te-ai transformat in analist politic?! Mars JAVRA!!!

  3. & Bă Boanchiș, când nu ești convins despre opiniile tale lași și spațiu de comentarii, ?

  4. Gorbaceov nu a dorit desfiintarea comunismului ci a tradat interesele tarii sale pe care a vandut-o occidentalilor ce si-au pus coetnicul la presedintie in locul lui.
    Nea Razvane tu chiar crezi ca te mai crede careva, in afara de Anonim, dar nici el nu te crede el merge asa cu amerlocismul dintr-o inertie patologica.
    Lumea mai citeste snoavele tale ca sa mai aiba ce injura, descarcare nervoasa recomandata de doctor.
    Vei avea vre-o data curajul sa scrii adevarul, macar in ceasul al XII-lea?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger