Gigel Popescu Schengen

1. Starea de nervozitate și protestele de pe tot continentul dovedesc că popoarele din Uniunea Europeană sunt interesate de economia de energie cum erau interesați românii de plata datoriei externe, acea uriașă ambiție tâmpită a lui Ceaușescu. Iar cetățenii din Vest încă nu știu ce înseamnă economia de energie, lipsa apei calde, caloriferele reci când afară sunt minus zece grade. Cei care spun că „Uniunea Europeană e un proiect grandios, cum n-a mai existat în istorie” au dreptate. E minunat să fie împreună finlandezii și grecii, irlandezii și bulgarii, olandezii și românii. De câteva luni, toți acești oameni au ceva în comun: disprețul pentru birocrații bruxellezi. În Parlamentul European nu contează părerea celor pe care oamenii i-au votat. E ca în Marea Adunare Națională. Nu era nimeni interesat de prioritățile fiecărui județ. Se vota ce propunea Ceaușescu.

2. Cunoașteți pozele de profil eroico-panarameze cu „Je suis Charlie”, „Și eu mă vaccinez” sau cu steagul Ucrainei. Erau unii care își puseseră „Gigel Popescu Schengen”. Ce or mai face entuziaștii ăia puerili?

3. Emilia Șercan a scris „teza lui dr. Bode”, cazul lui „dr. Bode”, „lui dr. Bode” de vreo cinci ori într-un text. Nu cumva „teza doctorului Bode”? Dr. e o abreviere de la doctor. Poți să spui că formularea nu e neapărat greșită, dar e stângace și cucoana insistă cu stângăcia asta. Atunci despre ce rigoare mai discutăm? Eu sunt convins că lucrarea lui Bode e o ciorbă reîncălzită la focul istovit (că tot facem economie de gaze) al plagiatului. Dar doamna Șercan, autoare Humanitas și cadru universitar, a lăsat pe facebook, pe 16 august 2017, jenibila alăturare „deontologie profesională”. Sintagma „deontologie profesională” este un pleonasm generat de un neoplasm universitar generalizat în SNSPA – Ștefan Gheorghiu de tip nou. În ceea ce-l privește pe Bode, eu vreau să aflu de unde are geaca aia de piele și dacă e originală. Și cât e de vechi modelul, pentru că mi se pare în stilul Istanbul 1993, transportată cu autocarul spre Chișinău.

4. La un post de știri se certau un politician și un ziarist, iar ziaristul s-a răstit în numele presei: „dom’le, nouă meseria nu ne-o ia nimeni!” Normal că nu ne-o ia nimeni, fiindcă n-avem nicio meserie. Meserie ai dacă ești chirurg sau profesor de matematică. Dacă ești ziarist, aitist, istoric sau judecător n-ai nicio meserie, jonglezi cu speculații,  faci parte din aparatul de propagandă și mai jos decât tine e doar oengistul userist.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.736 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger