AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisGheboasă la Ateneul Român

Gheboasă la Ateneul Român

Pentru ăștia necopți (nu, nu-i vorba despre useriști) orice trend e o tornadă. Îi suflă ca pe puful de păpădie. Nu-mi pasă de Gheboasă, dar o să ating puțin subiectul. Mi s-ar fi părut mai interesant să scriu despre tornadele de la începutul lunii august (la Fetești, la Brăila) sau despre curenții marini, care sunt parșivi în perioada asta. Dacă mergeți pe Litoral, aveți grijă cum intrați în Mare. Mai bine nu intrați! Fiți precauți, pentru că florile sunt scumpe înainte de Sf. Maria! Mulți marinari români folosesc expresia „Marea Neagră se montează mai repede decât oceanele. Cele mai crunte furtuni le-am prins aici, la noi, în Lighean.” Când am auzit prima dată „marea se montează”, m-am mirat. Dar pe urmă am mai auzit vreo cinci mateloți zicând la fel. 

Dacă am promis că-l onorăm pe Gheboasă, băgăm cu Gheboasă, fiindcă e subiect pentru școala de vară. După săptămâna Barbie avem săptămâna Gheboasă. Așa e educația. La Neversea s-au cântat manele încă din 2019. La Untold 2023, Gheboasă a nechezat în galop pe muzicoasa trap. De emoție „plângea și calul de la dric.” Dar calul transpirase sub valtrap, nu sub trap.

Gheboasă la Untold înseamnă cârlig pentru televizii și pentru centurile de socializare. Iar panaramezii sunt ușor de recunoscut când scot din ei cuvântul „educație”. Ce educație? Elevii sunt on-line, profesorii on-line, iar școala s-a făcut on-line în epoca molimei.

Dialog între mame care au copii la ciclul primar. „Fiul dumneavoastră mi-a înjurat băiatul de morți.” „Scuze, mi-e greu să cred! La noi în casă nu se înjură.” „Sunt convinsă că spuneți adevărul, stimată doamnă, dar feciorul dumneavoastră e un aitist destoinic. Internetul știe mai multe înjurături decât Gheboasă, cartierul Ferentari și Eminescu la un loc.” L-am tras la trap și pe Eminescu, fiindcă unii l-au cauționat pe Gheboasă publicând versuri licențioase scrise de poetul reevaluat.

Școala on-line – adică elevii îi testează pe profesori și pe părinți, iar Gheboasă îi testează pe elevi. S-au descurcat bine ăștia mici. Nu e prima oară când se extaziază în fața maestrului Gheboasă. I-au apreciat mesajul abraziv și la „Beach, Please Costinești”. Ne mai trebuie un de școală on-line ca să ajungă Gheboasă acolo unde merită. La Ateneul Român. Statuia lui Eminescu e deja în față. Cum s-ar zice, „Gheboasă și-a făcut deja intrarea, lăsăți-l să-și facă și talentul!”

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
3.012 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger