AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisGenerația de sacrificiu și generația de beneficiu

Generația de sacrificiu și generația de beneficiu

1. Românii născuți după 2005 reprezintă cu adevărat o generație de sacrificiu. Pandemie, războiul altora, profesori în grevă. Și să nu uităm că generația a mai avut un ghinion. A fost pregătită prin digitalizare, adică prin sugrumare culturală. Cât despre politicienii din PNL și PSD, ei sunt generația de beneficiu. Monștrii sacri au fost înlocuiți cu proștii sacri. Când mă refer la „monștrii sacri” din anii ’90, important nu e adjectivul care îi însoțește pe monștrii. Dar monștrii ăia parcă erau mai apropiați de școală. Ciolacu și Ciucă n-au nicio legătură cu școala, iar Iohannis lasă senzația că a trecut degeaba prin cancelarie.

2. Piedestalul e pentru statui, pentru catedră și pentru masa judecătorului. Iohannis va avea cu siguranță o statuie la Sibiu, fiindcă Parcul Astra e mare și trebuie umplut cu ceva, iar de piedestalul aflat în fața elevilor a fost mai puțin interesat decât de piedestalul magistraților. Măcar Băsescu se urca pe catarg când îl apucau pandaliile. Pe Iohannis nu-l interesează că breasla lui are probleme și aceste neajunsuri se transmit celor mici. Când eram afectați de psihoza covid, l-am auzit pe Iohannis folosind cuvântul jenibil „empatie” – „solidaritate”, „compasiune”, „afecțiune”, „îndurare” sunt mult mai potrivite. Dar văd că Iohannis n-are „empatie” nici pentru profesori, nici pentru elevi, nici pentru părinți. Iohannis ar fi trebuit să detensioneze situația, pentru că e, teoretic, de meserie. El i-a lăsat pe Ciucă și Ciolacu, care nu știu nimic, dar știu mai mult decât USR.

3. În 1990, pe lângă activiștii reciclați ca Ion Iliescu, au intrat în politică și oameni cu profesii certe. Tradiția s-a păstrat numai la vârful Statului –  Emil Constantinescu și Iohannis profesori, Băsescu marinar. Azi – numai activiști de partid, combinagii cu Statul, oengiști și generali care n-au tras nici cu praștia. Aveam în liceu (Sf. Sava) colegi care-ți rezolvau problema de fizică de clasa a unsprezecea (de olimpiadă, nu oricum) în gând, din fața școlii până în stația de autobuz. E vreunul dintre ei ministru? Sau măcar lucrează într-un minister? Nu, deși sunt profesori. La Medicină, Fizică, Politehnică. În America. Aici suntem cu Ciolacu și  Ciucă. Și cu useriștii, care s-au întors din Occident de valoroși ce au fost și au mai multe masterate și doctorate decât cărți citite.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger