AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisGata cu pelerinajele, fiindcă începe Halloween-ul!

Gata cu pelerinajele, fiindcă începe Halloween-ul!

1. Ce țară a făcut cel mai criminal experiment din Europa, în a doua jumătate a secolululi XX? România, la Pitești. În ce țară ortodoxă sunt batjocorite pelerinajele, pe centurile de socializare? În România. Gata cu pelerinajele, fiindcă tinerii hapciupalitici de azi – bătrânii lubrici de mâine – se antrenează pentru o sărbătoare profund românească, Halloween-ul! E ceva minunat, cu dovleci și cepuri pentru lumânări. Anul ăsta vor avea și măști vopsite.

2. Deși e doar sfârșit de octombrie, lumea zdravănă la minte se gândește la Crăciun (peste tot auzi „ce faceți de Sărbători?”), iar Generația Gadget așteaptă nefastul Halloween. Nu-i prima dată când scriu că aceasta este „prăpastia dintre icoană și abțibild”. (Fănuș Neagu).

3. În 2015 a fost la fel pe centurile de socializare. Tinerii nu neapărat decreștinați, însă bezmetici, anunțau că se pregătesc de un „Halloween de neuitat!” A fost, într-adevăr, de neuitat. Și după un an, în 2016, Generația Gadget a intrat în Parlament, dar nu pe ușa principală, ci pe scara de incendiu.

4. Se va vorbi din nou despre filmul documentar „Colectiv”. Producția aia are o secvență-cheie. Vlad Voiculescu, proaspăt ministru, în 2015, al Sănătății (printre alte realizări a interzis transplantul pulmonar), e tolănit pe bancheta din spate a mașinii de demnitar și vorbește la telefon cu tatăl lui. Regizorul a vrut să arate latura umană a unui ministru tânăr și mursecat de probleme. Nu m-am mai distrat așa de când am văzut „Puterea și adevărul”, cu Mircea Albulescu în rolul lui Gheorghiu – Dej și Ion Besoiu jucându-l pe Ceaușescu. Din păcate, regizorul capodoperei „Colectiv” nu s-a documentat. După câțiva ani de la incendiul care a adus Guvernul Cioloș la putere, tatăl lui Voiculescu a fost dovedit turnător la Securitate. Conversația fiu-părinte se încheie cu replica lui Voiculescu junior. Începe să zâmbească angelic și spune „bine, tăticule!” Acel hlizit „bine, tăticule!” definește ștafeta generațiilor în societatea noastră.

5. Am văzut că Vlad Voiculescu s-a simțit bine în film, deși are, pentru actorie, aceeași pregătire pe care o are pentru Medicină. Ca să vedeți cât de ironice sunt istoria și arta, aflați că lui Ceaușescu nu i-a plăcut filmul în care a fost glorificat. L-a chemat pe scriitorul Titus Popovici (autorul scenariului) și i-a zis să „mai taie din ele”. Și pe urmă l-a înjurat pe Gheorghiu – Dej. Ceaușescu s-a purtat ca ăștia mici, ca Nicușor Dan și băiețașii din partidul Fred și Barna.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.