AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisEuropa catedralelor n-are timp sa apere o "crestina imputita"

Europa catedralelor n-are timp sa apere o „crestina imputita”

Europa a atins o civilizatie superioara pentru ca are opere de arta si catedrale. Universitati au avut si musulmanii. Si nu ma gandesc la sarazini, ci la tari din afara Europei. In Europa veche, in Europa natiunilor suverane, cazul Asia Bibi ar fi fost subiectul anului.

Asia Bibi este o crestina din Pakistan. O taranca saraca. Femeia are cinci copii si a fost batuta, violata, torturata in inchisoare si condamnata la moarte pentru ca a baut din cana unor musulmani. Nefiind convertita la Islam, s-a considerat ca a facut o blasfemie. „Esti doar o crestina imputita! Ne contaminezi apa! Iisus al vostru nici macar nu a avut tata. A fost un bastard!”, i-au spus vecinii. Vaticanul a aparat-o, ultimii doi Pontifi s-au exprimat in favoarea martirei. In rest, tacere. Dupa opt ani de chinuri, a fost gratiata, dar trebuie scoasa din Pakistan, ca sa nu fie lapidata pe strada. Marea Britanie, Franta si Germania au promis ca o vor gazdui si pe urma s-au sucit, de teama sa nu-i supere pe migranti, care reprezinta „noul proletariat global”. Formularea ii apartine lui Teodor Baconschi si o preiau, fiindca ma bucur ca a ajuns si el sa se mire cum e posibil ca neomarxistii atei, agramati si agresivi sa ii faca „nefrecventabili” pe intelectualii de dreapta. Eu ma distrez de vreo cinci ani pe seama etichetei „nefrecventabili”. Si ca sa fiu total nefrecventabil, va anunt ca, dupa parerea mea si a altor specialisti (sic!), Catedrala Neamului este singura ctitorie importanta, din ultimii 28 de ani. Generatiile din 2100 sau 2150 nu vor fi interesate cu ce bani a fost ridicata Catedrala Neamului. Pe vremuri, se construia cu jertfe, azi se construieste „bagand racul la cascaval”.

Ce au facut pentru Asia Bibi celebrii aparatori ai drepturilor omului din U.E.? Nimic. Nu le pasa ca a fost batjocorita o crestina, desi ei n-ar fi existat fara Crestinism. Si cui sa-i pese? Domnului Jean – Claude Juncker? El e ocupat sa-l reabiliteze pe Marx. Nu intre prieteni, ci in public. Si tot in public a aparut cu un pantof negru si unul maro, ca Pierre Richard in comedia „Marele blond cu un pantof negru”. Pierre Richard juca rolul unui violonist, despre care serviciile secrete credeau ca-i spion. Juncker e un neomarxist care gandeste ca o cizma, dar eu nu-mi permit sa scriu ca nea Junghi e o vita incaltata. Cand a venit obosit crita in Parlamentul European, a zis ca are sciatica. Da, l-a tras curentul de la frapiera.

Fiind din Luxemburg, e greu sa rezisti curentului si sa ai o nationalitate. Luxemburg e intre trei tari si „sapte vai si o vale adanca.” Bate vantul, trage rau curentul prin vaile alea adanci si abrupte, cu unghiuri de 70 de grade. In 2011, am stat la Double Tree by Hilton Luxemburg. Copacii (double tree) –  in titulatura, va rog sa retineti amanuntul! M-a cazat Soros la patru stele, desi eu meritam la cinci. Receptia era pe fundul unei vai, dar dealul crestea de ziceai ca-i rebus. Crestea pe verticala. Stateam la etajul opt si aveam copaci la geam. Daca era Juncker in locul meu, nici nu mai lua liftul. Cobora pe crengi, imbracat in pijama.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.