AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisDrone, covid și copilării retezate

Drone, covid și copilării retezate

Nici n-a început bine școala că au și apărut știrile despre covid, de zici că au râie copiii ăștia.

Prima zi de școală din 2019, anul pre-covid, e undeva la capătul timpului. Dacă unui copil de clasa întâi îi cădea creionul lângă bancă, îl lua de pe jos râzând. Pe urmă, copilul a purtat mască în clasă și ca să-și ia creionul trebuia să fie la fel de atent ca atunci când traversează. Privea cu teamă în stânga, privea cu teamă în dreapta.

Am avut și școală on-line și n-a mai fost nevoie de creioane. Totul pe laptop sau tabletă. Azi, copiii se pricep la drone la fel de bine ca la calculator și știu despre Bahmut cât știu despre Paris. Adică nimic. În curând va da faliment și Disneyland-ul de lângă Paris. Sau se va adresa doar grădinițelor. Mickey Mouse e ultimul fraier pe lângă o dronă.

Acești copii trăiesc într-un film urât și nu mai cred în basme din clasa întâi. Ce pretenții să mai avem de la ei după ce guvernele din toată lumea le-au oferit o copilărie retezată?

Acum ar fi logic să etalez comparația cu acele zile de 15 septembrie din anii ’70 și ’80, când părinții de azi erau elevi. Dar pe cine interesează? Suntem dinozauri. La începutul acestui mileniu erau făcuți dinozauri oamenii născuți înainte de Al Doilea Război Mondial. Ziarul „Cotidianul” declanșase o campanie scrântită – „Generația expirată”. I-am apărat pe oamenii de 65-70 de ani cu un pamflet care i-a torpilat (să fim serioși, nici nu l-au citit) pe panaramezii de la „Cotidianul”. Dar cea mai deșteaptă replică n-a livrat-o vreun scriitor sau vreun filozofache. Și era normal să fie așa. Noi n-avem scriitori și ziariști buni sau răi. Noi avem antipatii și găști. Ei bine, replica a dat-o Dan Spătaru. „Suntem dinozauri? Dinozaurii erau puternici. Dinozaurii mai au ceva de spus și după ce mor. Dinozaurii nu sunt ca șopârlele.” Așa e. Despre dinozauri se fac filme și acum. Dinozaurii te sperie. Șopârlele provoacă repulsie.

Astăzi, primești certificat de dinozaur pe la 45 de ani. Chiar la 40, dacă nu ești bărbos, dacă nu tragi pe nas, dacă nu vorbești giboneza corporatristă, dacă nu-ți pui steagul altei țări la poza de profil, dacă nu te urci pe trotinetă, ca să încurci oamenii în trafic.

Seară de vară pe o terasă la Mamaia. Mai multe familii la masă. Perseidele își lepădau fardurile în Mare. Și un copil ne-a întrebat dacă Perseidele sunt drone rusești sau ucrainene. N-o nimerise. Perseidele sunt dronele dinozaurilor.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.