Drogangeala de 1 Mai

1. Intelectualii Elenei Udrea pot fi mulțumiți: Rusallile și 1 iunie se vor sărbători la grămadă, va fi punte de zile libere. Iar televiziile vor începe (a câta oară?) buletinele de știri cu „în minivacanța de…” Și pe urmă vor decupa erupții stridente de pe șevaletul distracției.

 2. Am mai scris asta: cluburile și festivalurile (Neversea sau, mai nou, Beach, please!”) de pe Litoral sunt la mare înălțime, de la designul din corturi până la organizare, atmosferă și servire. Dacă ai reușit să duci campingul și rulotele la nivel de local de noapte, care concurează cu Ibiza și Mykonos, înseamnă că ești competitiv. N-ai inventat nimic, dar ai adaptat bine.

 3. E o singură mare problemă: drogangeala. Ce s-a întâmplat, în ultimii ani, de 1 Mai, demonstrează că nu trebuie legalizate nici „medicinalele” ușoare. Vorbim foarte des despre analfabeți funcțional. Și analfabet funcțional, și cu ultimele resturi de creier prăjite – mi se pare cam mult. Dacă scriam asta până în 2020, m-ar fi înjurat câțiva liceeni. Acum nu e cazul. Dacă tot nu mai înțeleg nimic, de ce să mai citească? Pentru ei, ziarist era Selly. Azi, când orice ciutan poate să-și lase pamperșii pe catedră, e depășit și Selly.

4. Am auzit că Nicușor Dan stă prost în sondaje. La Constanța ar câștiga alegerile, primarul de acolo e inegalabil. Bulevardele din Constanța sunt pentru extravilan, pentru tractoare, apa caldă e pentru optimiști. Toată lumea vorbește despre dezvoltarea unor orașe ca Iași, Oradea, Sibiu, Timișoara, Brașov. Șmecheria e la Constanța și la București. Au și autostradă între ele ca să schimbe impresii despre Ceaușescu din perioada ’87 – ’89. Sigur, autostrada mai are o utilitate. La Constanța se zice că „spitalul cel mai bun al orașului e autostrada spre București.” Vă dați seama, e și Bucureștiul superior într-un domeniu. Dar tot răul vine de la București. Aici s-a început lupta împotriva corupției – foarte bine! – dar pe urmă nu s-a trecut la investiții în învățământ, sănătate, șosele, cultură. S-au preluat temele progresiste. Și am ajuns la situația din cluburi. Aceste localuri arată bine fiindcă sunt făcute de cei din generația mea. Clienții prăjiți la creiere sunt cei care au început liceul mult după 2000.

 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.176 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger