1. Năzbâtia numită USR are în jur de 10% . Și doar o treime dintre useriști îl agreează pe divinul horticultor Cioloș. Dar văd că ne conduce absolventul de liceu agricol.
2. Îmi aduc aminte de momentul astral în care când s-au amestecat USR și PLUS, partidul lui Cioloș. Și trebuie să cobor puțin în istorie. Pauline Borghese, sora nimfomană a lui Napoleon, a spus ”pe fratele meu nu-l cunosc foarte bine. M-am culcat cu el doar de două ori.”
3. Ciolacu a tăiat niște scutiri de taxe. În agricultură. O uriașă greșeală. În construcții. O greșeală. În IT. O inițiativă excepțională. De ce să nu plătească taxe aitiștii? Pentru că șoricăresc pe net? Sunt neurochirurgi sau Adrian Ghenie? Neurochirurgii și Ghenie plătesc taxe ca oamenii normali. Dacă nu vrea să fie sub Ciolacu, Bolojan ar trebui să meargă mai departe și le suprataxeze (inclusiv retroactiv) pe aceste dactilografe de tip nou. Niște dactilografe obraznice, fiindcă alea vechi erau femei de bun-simț. A fost scandal pentru că s-a închis o librarie ”iconică” (atunci când îi aduci în discuție pe creatorii cu mouse-ul trebuie să te exprimi ca ei) din Timișoara. S-a închis din cauza invaziei acestor analfabeți digitalizați și din cauza școlii on-line. Dacă îl întrebi pe un aitist ce scrie pe clapa copertei, caută tastatura. Dacă îi ceri o ascuțitoare, îți răspunde că el nu pilește supozitoarele. Dacă îi dai un semn de carte, vrea să-l bage în priză. Am mai scris de 73 de ori. Și n-ajunge. Aitistul este combinația ideală de inteligență artificială, prostie naturală și propășire anticulturală.
4. A trecut ziua Americii, vine ziua Franței (14 iulie). Două State – busolă. Franța a ajutat America în Războiul de Independență și i-a dat Statuia Libertății. America a salvat Franța și Europa (Debarcarea din Normandia) și a trasformat Turnul Eiffel în cel mai important reper european din filmele de la Hollywood. Știu că par ironic, un pic chiar sunt, dar ”acest șurub înfipt în inima Parisului” (Maupassant) este nelipsit din orice producție americană cu acțiune la Paris. Ca să strecor și România în subiect, Brâncuși a devenit cunoscut la Paris, dar prețul lucrărilor lui a explodat în America. Ambele civilizații au influențat limba română. Până să vină comuniștii, vorbeam franțuzit din cărți. După 1970, ne lățim gurile cu romgleza de Kojak și J.R. Ewing. Cine se ia de ruși, aici ar putea să-i lovească. După plecarea Regelui și până la Praga 1968, românii au fugit cât au putut (și n-au prea putut) de limba rusă.
5. Bolojane, lasă bursele elevilor, pensiile civile și TVA așa cum au fost! Taie ajutorul pentru străinii care ne iubesc cu ostilitate (ai înțeles oximoronul ăsta, nu-i așa?), taie pensiile speciale, taie privilegiile șoarecilor de net! Și ne-am scos. În felul ăsta ai putea să fii șmecher cu doi de ”șm”. Nu vei fi.