Dinamo

Am tot auzit că Dinamo e un nume învechit sau chiar că Dinamo s-a curățat. S-a dus în B, dar n-a murit. Și nici măcar nu e o echipă bătrână. Bătrânețea înseamnă să-ți moară apropiații și tu să rămâi înconjurat de niște amintiri care nu interesează pe nimeni. Poveștile despre Dinamo încă sunt ascultate sau citite cu plăcere.

Dar eu am citit ceva cu neplăcere. Și nu are un singur autor. Sunt mulți care susțin că Dinamo trebuia să dispară la revoluție. Chestia asta se numește anticomunism la seral și se tratează cu un calcul de clasa a doua. 2022 – 1989 egal 33. E jenibil să vii cu lozinci din astea după 33 de ani. Dacă n-ar fi fost calificată în primăvara europeană, probabil că Dinamo dispărea în ’90, dar a salvat-o UEFA. Echipa arhitecturată de Mircea Lucescu a ajuns în semifinale cu belgienii de la Anderlecht și a fost jefuită de arbitrul olandez Blankenstein. Pentru Campionatul Mondial din ’90, echipa lui Lucescu a dat 10 jucători. O linie de mijloc are patru componenți. Dinamo a avut cinci mijlocași (Sabău, Lupescu, Mateuț, Lupu, Timofte) la Cupa Mondială din Italia. Iar în ’94, în America, Răducioiu a înscris patru goluri din acțiune și unul din penalty. Ați ieșit în stradă și l-ați aplaudat pe Răducioiu, patrioților! Unde a crescut Răducioiu? Și mai am una, asta-i cam mizerabilă, recunosc, dar e adevărată. Tot la mondialul din America ’94, România a avut pe teren patru fotbaliști trecuți pe la FC Olt Scornicești – Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Mihali, Dorinel Munteanu. Și Steaua care a luat Cupa Campionilor avea câțiva fotbaliști mari trecuți pe la Scornicești – Pițurcă, Bumbescu, Bărbulescu, Radu II. Și Ilie Balaci a jucat la Scornicești.

Poți să desființezi Dinamo – cel mai simplu e să desființezi – dar n-ai cum să-i ștergi performanțele din cupele europene. Pe plan internațional, Dinamo a reprezentat România, nu Miliția. Și, în general, e foarte ușor să te lupți cu Miliția, când Miliția nu prea mai are putere în România. Eu cred că Dinamo își va reveni, așa cum s-a întâmplat după 1995, când au venit Cornel Dinu și Borcea. Iar între 1999 și 2012, cu Badea, Borcea și Cohn, Dinamo a fost iarăși o echipa foarte bună. La un moment dat, pe cele două posturi din atac concurau vârfurile Dănciulescu, Bratu, Niculescu, Ganea, Marica, Marius Niculae. Dinamo a bătut pe Leverkusen, pe Șahtior, pe Everton, pe Beșiktaș.

Din 2012 încoace a început declinul. Negoiță a luat clubul fără datorii – ce citiți în presă sunt tâmpenii. Până prin 2015 a mai fost cum a mai fost, Negoiță și Anghelache s-au descurcat. De atunci, dezastru. Nu-i problema că a retrogradat Dinamo. E grav că n-a retrogradat mai devreme. Poate că acum s-ar fi întors însănătoșită în Liga 1.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.254 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger