AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisDe la Biblia lui Ș. Cantacuzino la trotinetă, de la sfeșnice la...

De la Biblia lui Ș. Cantacuzino la trotinetă, de la sfeșnice la neon

Filmuleț propagandistic pe internet. În rolul principal – domnul Iulian Bulai, parlamentar și membru fondator al partidului Fred și Barna. Extraordinara realizare cinematografică va lua Oscarul, la secțiunea „Sunt vesel, mi-au greșit tratamentul!”

Domnul Bulai ne îndeamnă astfel: „Votați-l pe Dan Barna, pentru că este un tip fain și ne va lăsa să intrăm cu bicicleta la Cotroceni!” Mulțumim! Asta-i tot ce voiam de la viață! Dar dacă e așa „un tip fain”, ar putea să ne dea și un supliment: să ne lase și cu trotinetele, la Cotroceni. Îmi și imaginez cum s-ar izmeni corporatiștii bărboși, în vârstă de 50 de ani. „Vrem cu troti, vrem cu troti, vrem cu troti!” Ce, nu le-ar sta bine sau cum? Să dăm năvală cu bicla și cu troti în moștenirea lui Șerban Cantacuzino! În curtea Palatului se află Mănăstirea Cotroceni, ctitorită de Șerban Cantacuzino, în 1679. Tot Șerban Cantacuzino a tipărit și Biblia de la București (1688), aceasta fiind prima traducere integrală a Bibliei în limba română. Biblia lui Șerban Cantacuzino este o capodoperă, o comoară națională.
Dar pe neomarxiști nu-i interesează Biblia lui Șerban Cantacuzino, pentru că USR VA MÂNTUI POPORUL ROMÂN PRIN ATEISM. Useriștii sunt „tipi faini” și stau toată ziua pe net, n-au biblioteci, au net, ei trăiesc pe net și fac politică pe net. Muzicaaaa, să înceapă muzica, fiindcă poet avem! „Ești pe net, ești pe net, ești pe net,/ ești creatura unui timp proclet,/ ești pe net, ești pe net, ești pe net/ și-ți dai copilul la Barnevernet!”

Din fericire, din păcate, din ce-o fi, din naiba să ne ia, președinte este Iohannis. Sasul elocvent ca un Trabant va hiberna încă un cincinal la Cotroceni, pentru că a înțeles cel mai bine că „a cotroci” înseamnă „a se adăposti”. Klaus Brr Brr Spielhosen se adăpostește la Cotroceni, dar prietenii săi lucrează. Unul dintre ei este finul Vecerdea, care are un club de tenis, la Sibiu, și a practicat acest sport la nivel înalt. Dacă nu l-ar fi încurcat adversarii, fileul, ghinionul și încuscrirea astrelor, Vecerdea ajungea campion. În circuitul ATP, antrenorul doamnei Iohannis are doar patru meciuri, la dublu, la turneul organizat de el la Sibiu, unde a primit patru wild – carduri. Dar acest palmares (impresionant) nu l-a împiedicat să râvnească la postul de președinte al FRT. Profitând de niște chichițe juridice, Vecerdea ține federația în procese, iar aceasta are activitatea economico – juridică înghețată, de aproape trei ani. Adică FRT n-are buget. Alaltăieri s-a mai dat un termen: 11 decembrie. Asta înseamnă că sunt în pericol și bugetul pe 2020, și participarea la Olimpiadă. La tenis, România a avut aproape totul, de la sfeșnice la orgă de lumini: trei lideri mondiali, turnee de Grand Slam câștigate, finale de Cupa Davis și medalie olimpică. Și l-a avut, în primul rând, pe Ilie Năstase, care a cucerit lumea țînând în mână un buchet de flori racordat de Stradivarius. Nu întâmplător am scris cuvântul „sfeșnic” – în epoca neonului corporatist. Primul mare turneu de tenis câștigat de un român (diplomatul Nicolae Mișu) a fost cel de la Monte Carlo, în 1919. Turneul de la Monte Carlo există și azi, îl câștigă Federer, Nadal și alți grei. 1919! 100 de ani de atunci.

Am o nelămurire. Și Federația Română de Fotbal e contestată în instanță. De ce n-are bugetul blocat? La FRT sunt cumva băieții răi, iar la FRF băieții buni?

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.365 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu te poti mantui prin ateism.Ci numai daca il cunosti pe Iisus. Atentie popoare, mantuirea nu e obligatorie. Sau sa nu cumva sa credeti ca va mantuiti sau ajungeti mai departe fara El.

  2. La fel nu te poti mantui prin cultura fara credinta. Dar prin cultura poti atinge mai repede matrita lui Dumnezeu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger