AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisDavid Popovici, al doilea mare înotător român

David Popovici, al doilea mare înotător român

Într-o societate hapciupalitică, în care adulții vor să desființeze premiile școlare, minorul David Popovici ne-a dovedit că suntem sub apă. Bineînțeles că l-au aplaudat și rechinii din acvariul politic, și stavrizii de pe centurile de socializare, și balenele de la coafor. L-au lăudat și ziaricii, pentru că au avut și ei slipuri.

Nici eu n-am fost mai tare decât ziaricii. Mi-a spus Geo Raețchi, în urmă cu vreun an, în timpul Olimpiadei de la Tokyo, să scriu ceva despre Popovici. Dar ce, am fost fraier să-l ascult? Am mers pe vechea expresie „dar Popovici când trage la poartă ?” Asta e din anii ’50, când fotbaliștii Valentin Stănescu și Bazil Marian au fost la un concurs de gimnastică și au avut această nelămurire. Raportându-ne la trosbalul transformat, după 2014, în Daciada corporatistă, întrebarea corectă ar fi fost „dar Popovici când dă șapte centrări consecutive prin spatele porții?”

Ziaricii nu trebuie ascultați niciodată. Dacă Anghel Iordănescu s-ar fi luat, în America ’94, după numărătorii de cornere, Ilie Dumitrescu n-ar fi jucat cu Argentina. România a învins vicecampioana mondială cu 3-2, iar Ilie a marcat două goluri. În primele trei meciuri, Ilie a fost șters și presa l-a desființat. Când mâzgălesc sau latră despre trecut, ziaricii sunt bunicei. Când vorbesc despre viitor sunt catastrofali. Ei n-au înțeles că fotbalul are o singură șansă: să fie condus de un fost mare fotbalist. Nu se poate? Atunci să vină măcar un fost fotbalist bunicel. Claudiu Răducanu, de pildă (dincolo de faptul că a vrut să locuiască într-un blocnotes și a întrebat, într-o vară toridă, cine e cetățeanul „Caniculă”), ar fi mai meseriaș decât toți șefii din FRF de azi. Spre deosebire de ei – oameni cărora cu greu le poți găsi o calitate – bietul Claudiu avea una: intuiția în careul de 16 metri.

Revenind la Popovici, să știți că patria a dat un înotător mai mare ca el, dar acesta nu a fost lăsat să se afirme. E vorba despre Traian Băsescu. Sorin Roșca Stănescu a povestit că încercatul matelot „are, în plan politic, curajul înecatului. Pe nava Biruința, când a avut loc o răscoală, Băsescu a fost legat de picioare, legănat deasupra mării, și de acolo continua să-i înjure pe marinari și să-i amenințe cu carcera. Până la urmă, aceștia s-au intimidat, l-au pus în libertate, iar Băsescu i-a băgat rând pe rând în carceră.” Ce au ratat marinarii! Dacă l-ar fi aruncat peste bord, Băsescu ar fi țipat ca Tarzan în timp ce ar fi despicat întinderile maritime în stilul fluture, ca să-și salveze Sirena aflată în valurile din Bulgaria și Costa Rica.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.392 afisari

3 COMENTARII

  1. 47:13 . Alt record mondial la juniori – 100 metri liber . S-A NASCUT O STEA A INOTULUI ROMANESC !

  2. MAESTRE, o bijuterie .
    Sa ne vedem cu bine in fiecare zi macar 1000 de ani de azi-nainte 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger