În țara în care telefoanele sunt ascultate ca să fie înfundați oamenii de afaceri, nu să fie prinși criminalii, telecomunicațiile sau cum s-or chema prostiille astea afectează toate industriile, inclusiv turismul. Da, și turismul e o industrie. Cea mai incoerentă industrie de la noi. Există și tâmpiți mai mari decât șmecherii din turism. Aceștia sunt turiștii.
Vă prezint un caz. Strict autentic. S-a pierdut un copil pe o plajă din Mamaia. L-a găsit o doamnă, pe o altă plajă. Ăla micu’ plângea, femeia i-a luat un suc, s-a jucat cu el, orele treceau. Spre lăsarea serii au apărut și părinții. Doamna îl dusese pe băiețel la beach bar, să-i dea o pizza. Mămica și tăticul nici nu i-au mulțumit femeii. Tăticul avea altă grijă. A cerut ketchup pentru pizza. I-au adus ăia ketchup. Și atunci a început scandalul. „Ce faceți, mă, îmi dați ketchup expirat?” Ketchup – ul nu era expirat, dar nu contează. Mititelul s-a liniștit repede. Regăsise atmosfera din familie. Cum să nu pierzi copilul? Ultima dată am mâncat ketchup pe vremea telefonului fix.
Dar chiar și atunci lucrurile erau mai bine organizate, la Mamaia. Radio Vacanța rezolva o asemenea situație într-o jumătate de oră. „Aici Radio Vacanță! Hier spricht der Ferienfunk! This is Radio Holydays! Govorit Radiostantia Otdih! Ici Radio Vacances! S-a pierdut copilul Cristian Tudor Popescu. Are freza de cartof bărbierit și vorbește tâmpenii despre tenis și farfurii zburătoare! Veniți și luați-l repede, fiindcă nu-l putem caza nici în Tabăra de la Năvodari! Se crede Crucişătorul Litoralului și niciun pionier nu vrea să se joace cu el!”
Ce-mi place, la Mamaia, e că pot să-mi urmez programul de București. După ce îmi fac obișnuitul antrenament de dimineață (adică înjur din mașină, în drum spre plajă, șapte biciclozauri și minimum trei trotineşti electrici), ajung la malul Mării și dau de poluarea care m-a consacrat. Am primit ceva înjurături, săptămâna trecută, când am scris că niște băieți din paza de coastă au aruncat, pe vremea lui Ceaușescu, două găleți de motorină lângă un vapor suedez, pentru că marele comandant scandinav făcea pe şmecherul. Pe urmă, bărbosul din ABBA a intrat în vârtelniță, l-a costat trufia. „Vai, ce ticăloși, ce crimă ecologică!” Asta au înțeles niște panaramezi din textul meu. Ticăloși, nu? Să vedeți azi ticăloşie! Când intri în Mare, la Mamaia, până să-ți ajungă apa la genunchi traversezi o peliculă de petroleum. Se dau turiștii cu cremă de plajă și fiecare familie se ambiționează să termine câte un tub emolient în două zile.
Mai avea dreptate și un cârciumar bătrân din Constanța. Om cu bani, deci numai un prostobou l-ar putea acuza că-i comunist. „Ăștia sunt turiști, mă? Știi ce m-a întrebat unul? Dacă se închide Constanța, iarna. I-am spus și io că <<dacă nu era Ceaușescu, n-ajungeai tu să vezi Marea. Dar nici Marea nu era aici, înainte să vină Ceaușescu.” „Nu prea înțeleg. Dar matale ce faci iarna, la Constanța?”. „Mut digul și vând pescăruși”.