AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisCucerim Londra cu Iulia Vântur

Cucerim Londra cu Iulia Vântur

1. Anglia are premier indian, peste tot apare sintagma „lumea s-a schimbat”, dar cea mai clară dovadă că „lumea s-a schimbat” e că nu-și mai permite nici un român să comenteze știrea așa cum ar fi făcut-o în anii ’90. E vorba despre năzbâtiile debitate în public, pentru că în particular se vorbește tot ca pe vremuri.

2. România ar putea profita. Cu Prințul Charles (așa mi s-a întipărit în memorie de când era mult mai tânăr decât sunt eu azi și mi-e greu să-i zic Rege) suntem pe bune, la Viscri. Așa că ar trebui să folosim marea experiență pe care domnișoara Iulia Vântur o are în politica internațională. Salman Khan – cu Iulia, Sadiq Khan – premierul pakistanez al Londrei. Scornim noi o apropiere între două țări care au fost într-o îndelungată ostilitate. Sau măcar facem o gafă monumentală.

3. America l-a avut pe Obama, e clar că se pregătește Germania. România, grăbește-te!

4. N-am nicio îndoială că noul premier al Marii Britanii are mai multe soluții decât președinții și cancelarii din U.E, care vor să-și țină popoarele în frig și întuneric. Nici nu-i va fi greu. A condus multinaționale, nu a fost un client al multinaționalelor în epoca molimei.

5. Rishi Sunak a schimbat și agenda progresiștilor. Ei flecăreau agresiv că Monarhia Britanică e o instituție parazitară, oripilându-ne cu bine-cunoscuta lor paradă de stângism. Oligarhul indian e primul premier mai bogat decât Regele, va fi complicat pentru progresiști, dar cel mai greu îi va fi lui Charles, care vă dați seama că se întreabă cum ar fi gestionat mama lui situația. Casa Regală din Marea Britanie a trecut și prin momente mai delicate. În timpul celebrei vizite a lui Ceaușescu, din 1978, „Elena Ceașescu s-a apucat să recite din poezia Muma lui Ștefan cel Mare a lui Bolintineanu, iar interpreta ei traducea versurile pentru regina mamă (bunica lui Charles, n.m), care lăsa impresia că n-a auzit în viața ei ceva mai interesant.” Am citat din cartea „Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC”, de Dorian Galbinski, interpret oficial al Casei Regale Britanice cu ocazia venirii lui Ceaușescu la Londra. „Spre meritul Elenei Ceaușescu, recita cu pasiune”, a încheiat pasajul, plin de umor, Galbinski.

6. Elena Ceaușescu și Regina Angliei jucau roluri opuse în același film – „Războiul Rece”. Charles (o viață Prinț și de o lună Rege) și Sunak joacă în secole diferite.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.611 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger