1. Foarte puțini miniștri lasă ceva în urmă. După Dragoș Anastasiu rămân expresiile ”șpagă de supraviețuire” și ”șpagă de îmbogățire”. Într-o țară în care ar fura și săracii, dacă ar avea ce, foarte mulți români săraci au strâns bani cu sacrificii și chiar s-au îndatorat ca să dea câte o șpagă de supraviețuire. Iar despre lamentația ”voiam și io o țară ca afară, să fim și noi ca Germania!” îmi e deja silă. Nu poți să auzi aceeași prostie de 36 de ani. Dragoș Anastasiu vine din Germania și cred că a înțeles Germania (cred, fiindcă nu-l cunosc personal) dincolo de lozinci. Șpaga există peste tot. Sunt țări în care șpăgile sunt mai rare, dar mizele sunt mai mari. Iar în țările cu adevărat dezvoltate nu există șpaga la ghișeu. Dar sub alte forme, inclusiv la nivel guvernamental, șpaga există. Acum caut niște prostoboi și se vor găsi destui care să latre că am făcut apologia șpăgii.
2. Dacă spui adevărul, vine câte un politruc progresist și te zidește în etichete. Deja îmi e dor de clișeul ”ești conspiraționist!” L-am auzit doar doi-trei ani. Placa despre corupție și anticorupție tinde să egaleze în vechime câinele de gramofon din imaginea His master’s voice. Despre anticorupție a avut tupeu să vorbească și Băsescu. De ce se face un om marinar, vameș sau arbitru de fotbal? Fiindcă urăște corupția și alte învoieli, nu-i așa? Pe timpul când Monica Macovei făcea anticorupție ostentativă, țara era condusă de marinarul Băsescu și de vameșul Vasile Blaga.
3. Când va dispărea corupția? Când va face chelul mătreață. Când va avea știrbul strungăreață. De la Colectiv încoace, panaramezii useriști i-au împărțit pe români în corupți și anticorupți, în vacciniști și antivacciniști, în pro-europeni și putiniști. Era să scriu și în ”canalii și icoane” (Mihail Sebastian), dar am uitat că trotinetarii urăsc icoanele. Nu fiindcă ar fi crescut cu tablouri pe pereți. Aveau postere din revista de muzicoase ”Bravo”. Multe dosare de anticorupție încep cu un denunț, adică prin a-i face un rău aproapelui.
4. În România, toată lumea e coruptă, mai puțin Big Pharma. Ca să nu avem discuții, eu m-am vaccinat anticovid, atât m-a dus pe mine capul. De ce nu scoate Big Pharma și vaccinul anti-caniculă? Acesta îți scade temperatura cu cinci grade, iar după rapel ești rece de tot, ești Ice Ice Baby, Vanilla Ice, o stupizenie muzicală amuzantă din 1990. Imediat după revoluție, prostia însemna candoare, nu răutate ca azi. Guvernul nu-i condus de Bolojan, ci de niște stupizi agresivi care au luat 12% la alegerile parlamentare.
5. Am 99 de motive să vreau plecarea lui Bolojan și unul singur să nu-mi pese dacă pleacă Bolojan. Degeaba ar cădea guvernul Bolojan, dacă în următorul guvern vom avea iarăși trotinetari.