Cauta

Copiii beznei neoproletare și modelul activistului obtuz

Comuniștii updatați, dracii ăștia mici au mai făcut o lucrare din ciclul „Cine te-a distrat mai mult? Giani sau Bobiță?” Diferența e că actorii care îi interpretează pe Giani și Bobiță fac pe proștii, în timp ce minoritatea asta agresivă e proastă de-a binelea. Așadar, copiii beznei proletare din SUA, dar și din câteva state europene, vor să dărâme statuile și să elimine icoanele cu Iisus, pentru că Mântuitorul ar reprezenta „supremația rasei albe”. Nimic nou. Când a fost războiul civil din Spania, „comuniștii au intrat în biserici călare și au tras cu mitraliera în obrazul lui Christos”, după cum povestea un personaj, la fel de nociv, al epocii.

Mă, copii, dacă vreți să faceți o lucrare, faceți-o profesionist, ce naiba! Citiți despre vechii activiști de partid și organizați-vă! Unii activiști declanșau campanii din astea fară plăcere, din inerție. Dar exista și activistul zelos și obtuz. Aici vă încadrați voi. Să vă dau câteva „linii de urmat”! „Să vă prelucrez”, cum zicea Brucan.

În așezările rurale, „rânduielile Ortodoxiei latino-orientale” (pe care vreți să le distrugeți voi) au lăsat câte cinci-șase preoți în cele cinci-șase sate ale comunei. Erau câte cinci-șase preoți și un singur activist. Și atunci, în ședințele de la județeană de partid, un propagandist bătea cu pumnul în masă și striga „să se inverseze raportul, tovarăși”! „Pe teren” era trimis activistul zelos și obtuz, care rezolva cazul.

Activistul zelos și obtuz apărea pe neșteptate și la ședințele ținute în școli sau în spitale. Medicii și profesorii făceau ședințele alea fară nicio tragere de inimă. După ce îi asculta, activistul zelos și obtuz îi certa pentru că le lipsește patosul partinic și striga „tovarăși, nu aveți conștiință revoluționară pentru că v-ați îndepărtat de popor! Să se ridice în picioare fiecare medic (sau profesor) și să spună câți prieteni are din rândurile clasei muncitoare!”

În cartea „În prezența stăpânilor, Treizeci de ani de jurnal secret la România Liberă”, Boris Buzilă, șef al departamentului cultural, povestește că la o ședință de partid ținută în redacție a venit și o activistă zeloasă și obtuză. Bineînțeles că i-a certat pe ziariști. „Nu sunteți suficient de combativi! Ați fost vreodată la o ședință ținută la Uzina Republica? Să vă duceți să luați notițe, să învățați de la clasa muncitoare!”

Mi-ar placea să vină și la noi în redacție un agitator userist și să mă certe că n-am scris despre moartea tovarășului american Floyd. N-aș avea răspuns. Ce să-i spun dragului tovarăș userist? Că mi-a pasat de tovarășul Floyd cât mi-a păsat și de Colectiv? Există fenomene care mai mult te afectează decât te interesează. Cutremure, furtuni, incendii, doamna Macovei.

Ultimele stiri

  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • Exit mobile version