AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisCNN de România. Am văzut și falsuri mai reușite

CNN de România. Am văzut și falsuri mai reușite

1. În fiecare zi, la ora 18,  Antena 3 difuzează un tocșou menit să ne insufle plăsmuirea că acest post este CNN de România. Basmul mediatic este prezentat de un manelist spilcuit cu pretenții  de Wall Street și de două doamne sau domnișoare sau ce vor ele să fie. Antena 3 este un post puternic. De ce trebuie să se sulemenească în halul ăsta? Credeți că lui Hagi i s-a făcut un compliment când i s-a zis „Maradona din Carpați”? Aduceți-vă aminte de Ponta – „Micul Titulescu”. Comparația făcută de Adrian Năstase nu a fost neapărat flatantă. Probabil s-a gândit la conturul asiatic al ochilor. Auzi, CNN de România! E exact ca în povestea „vă place această sculptură de Brâncuși?” „Am văzut și falsuri mai izbutite”.

2. „Ora Regelui”, emisiune la TVR. Mai corect era „Ora Regelui și a nebunilor pe cai martalogi” – emisiune de șah. „Ora Regelui”, iar Regele a murit. Să ne înțelegem. Eu sunt monarhist. Și dacă n-aș fi monarhist, m-aș face monarhist ca să nu ajungă vreun userist președinte. Și acum parcă aud niște tâmpitei care sunt maniheiști, deși nu știu ce e aia – „și ce, mă, e mai bun Iohannis sau un pesedist?” Și un emoticon e mai bun decât un userist.

3. Sunt mii de oameni în Bucureșți care s-au împrumutat bancar să-și ridice case sau să le renoveze, iar Nicușor Dan nu le dă aprobări. Nicușor, ai blocat Capitala! Nicușor, nu toți oamenii sunt rockeri sau trotinetiști. Unii încearcă să construiască. Nicușor, tu cu ce vrei să rămâi în istorie? Cu faptul că ai inventat un partid care a otrăvit societatea? Ai plecat din USR, pentru asta te stimez. Nicușor, adu-ți aminte că Nicolae Ceaușescu nu dădea apă caldă, dar construia! Nicușor, tu nici nu dai apă caldă, nici nu construiești!

4. Am găsit într-un anticariat cartea „Țara spectatorilor fericiți – Contraideologii” de Vasile Dîncu. Pe copertă e un playboy în chiloți albi. Mi-a reținut atenția un text de pe 25 iunie 1999, anul Eclipsei, intitulat chiar „Ugerul eclipsei”. Eu știam că ugerul semnifică viața, nu întunericul, dar nu mă pot băga peste un metaforist galactic, actual ministru al Armatei, viitor premier și, inevitabil, președinte al României. Citez din „Ugerul eclipsei”. „Ce nu există la noi este o mitologie a muncii. Nu există un cult al muncii sau un respect pentru aceia care muncesc, pentru profesii ori pentru LUCRUL BINE FĂCUT”. Majusculele îmi aparțin. Băieții, știți care băieți, o aveau pe asta cu „lucrul  bine făcut” încă din 1999. Cartea domnului ministru al Armatei costă 3 lei. Nu am cumpărat-o. Am pozat citatul cu telefonul. De ce nu am cumpărat-o? Pentru că autorul a fost a fost nedreptățit. Cartea merită mai mult. Cartea face 3 lei și 50 de bani.

 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.984 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger