AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisCine șantajează și cine batjocorește?

Cine șantajează și cine batjocorește?

1. E clar că avem „o schimbare de paradigmă”, cum zic snobii. Greve, greve, greve, au protestat și polițiștii, se pregătește personalul medical. S-a vorbit foarte mult și despre faptul că niște politicieni și oameni din structuri s-au întâlnit într-un restaurant. Dar despre războiul de vizavi nu se mai amintește, a dispărut ca pandemia. Nu se mai tăvălește niciun panaramez de mila ucrainenilor, s-a vărsat eroismul din pozele de profil de pe centurile de socializare. Nu mai au suflu nici gorniștii anticorupției, lozincile au ruginit, USR zici că s-a înscris în PSD. A fost și un concert rock, au zdrăngănit pe aici niște măscărici arheologici și tot nu s-au inflamat tefeloazele din Piața Victoriei. Încerc să le leg și nu-mi iese lucrarea. Plutește ceva aiurea. 

2. Eu îi susțin pe profesori, dar vor intra în conflict cu părinții dacă vor continua greva și săptămâna viitoare. Deja a crescut numărul revoltaților care îi iau la șuturi (fiindcă n-au vocabular) pe facebook. Până acum, părinții au fost ca toate celelalte categorii. Viteji pe internet și cu lugu-lugu, cu „așa e, doamna dirigintă, aveți dreptate, doamna directoare!”, când erau față în față cu profesorii. De marți încolo, „situația va escalada”, cum ar zice ziaricii. Clasele a opta și a douăsprezecea au examene și deja am auzit expresii deplasate că „profesorii șantajează Statul”. Deci profesorii s-au organizat ofensiv pentru prima dată în 34 de ani, dar acțiunea lor aduce a șantaj, în timp ce „Statul îi batjocorește pe profesori” a fost și rămâne o constatare banală, care n-a prea deranjat până acum. Iar afirmația „lasă, lasă, că profesorii dau meditații!” este comunistă. Doar Ceaușescu nu te lăsa să ai mai multe proprietăți sau slujbe. Și dacă stai să te gândeșți, lucrurile se pot rezolva. Trebuie un echilibru între salariile profesorilor și salariile și pensiile celor care s-au evidențiat în meserii represive.

3. Vă aduceți aminte de pandemie, de școala on-line? Mulți liceeni se visează hackeri și atmosfera era ca la pârnaie. Făceau microfonie ca să-și bată joc de profesoare. Alteori tăiau sonorul și pretextau „nu se aude, nu se aude!” Sau umblau la efecte și începea să bubuie un picamer. Imediat găseau și justificarea – „io sunt acasă, dar dau niște muncitori cu picamerul, în fața blocului!” La sfârșit, concluzia elevilor: „profa nu știe nimic!” Profesoara a terminat Facultatea de Istorie sau de Geografie, nicidecum Facultatea de Istorie on-line. Și vine Dana Budeanu să-i certe pe profesori pentru că ar fi cerut sporuri pentru mascarada reducționistă numită on-line. 98% dintre cadrele didactice lucrează pe calculator, deși nu sunt obligate. Dana Budeanu, de ce nu-i și bați pe profesori? Cu nunceakul, karatisto de cat-walk! Poți să-ți faci nunceak din cracamentul dezgolit la emisiuni.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
3.075 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger