AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisCând clienții devin forță de muncă

Când clienții devin forță de muncă

1. Temă tefelistă pe centurile de socializare. „De când au fost preluate de străini, băncile din România nu mai dau faliment, cum se întâmpla în anii ’90!” Stimați useriști, noi înțelegem că aveți mai multe masterate și doctorate decât cărți citite, dar nu vă credeți și deștepți! V-ați instruit de la reduceri. De la rezumate în jos. Vede oricine că de când multinaționalele au preluat băncile româneșți, dobânzile și comisioanele sunt atât de mari încât pentru bancheri e mai rentabil să continue afacerile (cămătăria) aici decât să fugă o dată pe an cu toți banii. 

 2. Terminați cu vrăjeala „dom’le, nu știe să-și scaneze singur produsele la supermarket!”, că nu-i vorba despre asta. Sunt mai multe daune care izbesc la temelie. Un domn de pe facebook, Răzvan Constantin Călinescu (nu-l cunosc personal), le-a adunat frumos într-un text intitulat „Când clienții devin forță de muncă”. Citez pe sărite. „Companiile private își maximizează profitul punându-i la muncă pe clienți. Lanțul de magazine scapă de salariile casierilor și trece munca acestora pe seama cumpărătorilor. Cu autocitirea pentru gaze și lumină, companiile de utilități scapă de plata angajaților care trebuie să citească indicele. Mergi să pui benzină, te serveșți singur. Odată era un angajat care se ocupa cu asta. Mergi la spălătorie, plăteșți să-ți speli singur mașina. Mergi la un bancomat, plătești comision ca să-ți iei salariul. Cât despre colectarea selectivă, a gunoiului, treaba este și mai imorală, întrucât clienții dau o sumă lunară și fac o parte din munca firmelor de salubritate, care, ulterior, produc bani și din vânzarea deșeurilor gata sortate.” Primăriile au preluat și ele modelul. Ca să plătesc parcarea trebuie să intru pe nu știu ce aplicație, să scriu un cod și să trimit sms. Ce cod, care cod? Eu nu sunt nici pește, nici spion. Scrie undeva că e obligatoriu să am telefon mobil? Nu scrie. Potrivit legislației auto, trebuie să am carnet și talon, nu telefon. Așa că nu dau niciun sms. Să vină parcagiul!

3. Dacă USR va reveni vreodată la Ministerul Sănătății, nu m-aș mira să fie concediați brancardierii și infirmierele din spitalele de stat. După operație, chirurgul să îl care pe bolnav în spinare! Să-l șteargă și la poponeață! Acești trotinetiști au boală pe medici, dar încurajează populația să se ducă la psiholog. Parțial eclozaților, mergeți voi la psiholog! După ce se întoarce psihologul de la psihiatru.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.300 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger