AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisCampanie electorală cu sifoane de calitate

Campanie electorală cu sifoane de calitate

1. Hai că a luat-o! Au început titlurile originale – adică aceleași de cel puțin zece ani. „Incredibil cât costă mini-vacanța de 1 Mai la un hotel din Mamaia”. „E mai ieftin în Grecia. O săptămână”. Dacă mă întrebați pe mine, la hotelurile din Mamaia e mai prost de la an la an. Dar cine te obligă să te duci la Mamaia? Poți să mergi în Grecia sau în Bulgaria fără să te intereseze de Mamaia. Pleci în Grecia gândindu-te la Mamaia sau cum? Înseamnă că e mai tare Mamaia. Eu aș fi scris altfel. „Incredibil cum pot să suporte, de peste 800 de zile, scumpetea de la Mamaia și de la Năvodari niște cetățeni cărora le-a fost invadată țara!” Zi de zi îi jefuiește Litoralul românesc, în apartamente mai încăpătoare (logic) decât camerele din hotelurile de cinci stele, dar războinicii rezistă. Rezistă și nu au apăsări materiale la cârciumile de pește din Năvodari. Rezistă eroic.

2. Pagina de fb a USR. „Fiți atenți ce idee bună a avut Guvernul Ciolacu! Vor (corect „vrea”, n.m) ca șoferii care încalcă legea în trafic (normal că în trafic, doar nu în bucătărie, n.m) să poată fi amendați pe baza filmărilor făcute de camerele de bord. Sună bine, nu? Am avut și noi aceeași idee, doar că acum șase ani.” Nimeni nu va contesta acest lucru pentru că sunteți campioni olimpici la sifonărie. Și nominalizați la Oscar. Tot pentru turnătorii. Filmul pe care Tolontan i l-a dedicat lui Vlad Voiculescu stă mărturie.

3. Piedone le-a scris Brătienilor. Omul e gospodar, i-a luat pe toți (Ion C. Brătianu, Ion I. C. Brătianu, Constantin I.C. Brătianu, Constantin I. Brătianu), că poate unul nu-i acasă. Cred că le-a confundat prenumele cu scările de bloc. Și i-a reclamat Brătienilor pe Nicușor Dan și pe Cîrstoiu. Brătienii îi cunosc foarte bine pe cei doi, era normal ca Piedone să li adreseze lor cu sifonul. Brătienii îi vor băga în ședință pe Nicușor și pe Cîrstoiu. „De ce l-ați supărat pe Piedone? Voi știți că noi am investit în el? I-am cumpărat și scuter.” La sfârșitul denunțului, personajul istoric Piedone și-a anunțat colegii Brătieni că „eu, Cristian Victor Popescu Piedone, voi avea grijă de capitala sfintei noastre țări și de poporul nostru, deopotrivă!” Brătienii ce să mai zică? „Trebuie să-l ajutăm pe Piedone! Băiatu’ e de-al nostru, își înșiră numele ca noi, pe jumătate de rând.” Piedone, stai liniștit! E rezolvată.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.