AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisBerlin. Sau de la ruși la chinezi

Berlin. Sau de la ruși la chinezi

1. Baconschi și Papahagi sunt doi intelectuali îmbisericiți și nu vreau să comentez dacă au avut dreptate sau nu când au propus să facem Paștele în același timp cu catolicii. Tot ce cred e că Baconschi și Papahagi puteau să se roage în Săptămâna Mare pentru binefăcătoarea lor, Elena Udrea, și să discute despre Paște la vară sau la toamnă, ca să nu le dea useriștilor teme înainte de Înviere. Parțial eclozații din partidul generației Gadget trebuie să rămână la subiectele lor. De exemplu, la cazul Colectiv, o nenorocire care n-a intrat în sfera, cubul și paralelipipedul meu de interes, dar m-a abuzat prin urmările ei economice și propagandistice. Salamandrele oengiste de după Colectiv s-au folosit de moartea unor tineri ca să distrugă sistemul de Sănătate și să fie tartori peste spitale în pandemie.

 2. „Das ist nicht unser krieg”, așa scrie azi pe fațadele multor clădiri din Berlin. „Nicht” a fost tăiat masiv. Nu de peste tot, dar în multe locuri a crescut o linie în mijlocul propoziției. Un Zid al cuvintelor în orașul Zidului pe care se pupă Brejnev și Honecker și e coadă la poze. Cenzura acționează mai brutal la noi. Dacă spui un adevăr care nu-i pe linie, imediat apare un măscărici lozincard și te apostrofează „bă, putinistule!”

3. Kurfurstendamm, arteră istorică și comercială din Berlin, în sâmbăta Paștelui Catolic. La câteva sute de metri de Catedrala Wilhelm I (bombardată în Al Doilea Război Mondial și aflată între „Turnurile Gemene” ale Berlinului, ca semn al reconcilierii) e KaDeWe, cel mai mare mall din Germania. Doamnele născute pe continente însorite făceau cumpărături la brandurile mici, nepoatele colhoznicelor din mai multe țări sovietice se aprovizionau de la Vuitton pentru plimbarea pe bulevard și de la Prada pentru ieșit la piață, iar nemțoaicele își luau ciocolată. Localnicele aveau blugi skin, care nu se mai poartă și geci gen Decathlon. Bărbații nemți erau mai îngrijiți decât consoartele. Băgau bani în pantofi, în haine de firmă. M-am distrat ceva. Românca muncește cât nemțoaica la serviciu și de trei ori mai mult acasă, își bate capul cât nemțoaica la birou, câștigă mai puțin decât nemțoaica, vrea să arate mai bine decât nemțoaica și reușește.

4. Berăria bavareză Maximilian’s, la 300 de metri de Check Point Charlie. Porții imense. Cu o jumătate de ciolan te saturi.Trei chinezi, care de abia săreau împreună de o sută de kile, au mâncat câte un ciolan întreg fiecare și pe urmă au mai comandat încă trei porții de Munchner bratwurst. Mamăăă, cum ne vor înghiți ăștia! Făcuseră și o mică adunare (manifestație e mult spus) la Poarta Brandenburg, lângă Hotel Adlon. Ziceau ceva la un microfon despre Covid (eu vorbesc chineza, dar aveau ei măști pe fețe și n-am înțeles) și agitau steaguri ale… Ghici ale cui? Ale Uniunii Europene.

 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.147 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger