AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisBelmondo și filmele de azi, care omagiază mediocritatea

Belmondo și filmele de azi, care omagiază mediocritatea

1. Hal de întrebare pe burtiera unui post de știri: „Se vor întoarce useriștii la masa negocierilor?” Ce masă, care masă? Până să se întoarcă trotinetiștii la masă, încuiați ușa și stricați soneria! Generația cu elan buldozerist a nenorocit spitalele de stat, iar spitalele particulare au profitat și cer între 1200 și 2000 de lei pentru o zi de internare. În 2000 de lei nu întră nicio procedură medicală. 2000 e doar cazarea.

2. I-ați văzut pe useriști cum se aplaudau între ei după ce au avut ca unică realizare plecarea din Guvern? Nici Ceaușescu n-a fost aplaudat așa când a inaugurat Porțile de Fier. Pe Ceaușescu l-am făcut analfabet. Dar liderul partidului Fred și Barna, adică Dan Barna însuși, a spus „optusprezece”. Omu’ nu știe nici limba română, nici aritmetică, dar e mega – super – wow – big like și ne salvează. Se aplaudau între ei ca la team – buiding. „Sales manager Gogu plays a key role in our company și a vândut două chiftele de plastic. Să-l aplaudăm!”

3. Citez din diasporiciul zaharisit Dan Alexe, un năpârstoc resentimentar pe care unii s-au grăbit să-l pună lângă Cioran. „Abia când moare câte un sportiv bătrân și uitat se vede ce părere proastă au politicienii despre gloata care îi votează. Toți sar acum să scâncească după Ivan Patzaichin, lipoveanul care a dat odată bine din vâslă, cum ar fi lopătat de altfel mulți din satul lui dacă farmacia nu vindea spirt la liber. Dat fiind regimul de viață al lipovenilor, în loc să ne prefacem că ne smiorcăim tardiv trebuia mai degrabă să-l fi cercetat științific și metodic cât era în viață, ca să vedem cum de-a ajuns la vârsta aia…” Oooo, ciorănele, nu știam că Lady Gaga are o replică scopită de talent, numită Moș Gaga Alexe! Moș Gaga, Patzaichin avea medalii de aur! Fiindcă zici că ai studiat limbile vechi, mai vechi decât complexele care te guvernează, matale o să-ți dăm o medalie făcută dintr-un lanț ruginit de care trag, în încăperi cu multă liniște și faianță, literații respinși și de limba maternă, și de limbile de adopție.

4. S-a dus și Belmondo. Cinematograful francez se dusese de peste 25 de ani, de când regizorii fac filme despre oameni obișnuiți. E ca și cum aș face eu statuia omului cinstit, care cred că mai există doar în Coreea de Nord. La început am urmărit cu interes aceste încercări, dar m-am plictisit. Arta nu este democratică. Nici istoria, nici sporturile nu sunt democratice. Televiziunile plătesc milioane de euro ca să transmită meciurile în care joacă Messi, nu derby-ul dintre clasa a VII-a B și a VII – D. Belmondo nu mai avea ce căuta într-o lume a filmului care omagiază mediocritatea.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.996 afisari

6 COMENTARII

  1. Asa zicea diletantul Dan Barna in 2017: „veniturile din buget refuză sa se multiplice precum pâinile în Cana Galileei”.
    Acum, nu trebuie sa fii betiv ca mine sa stii ca la nunta din Cana Galileei s-a facut vin din apa, nu inmultirea painilor.

  2. Pai de preapregătit de prost ce e asa a confundat si sabia cu spada fara sa stie ca la sabie nu secl impunge si are o cu totul alta prindere in maner. Asta a ales seviciile asemenea prost ne conduce.Macar aia Jidancila nu erea proasta era doar proasta la romana.
    A felicitat-o pe Branza pt aur la sabie…

  3. Încă filmul se tine bine fata de submediocritatea politica romaneasca as miza si pe cea internationala la cum s-au miscat afganii.

  4. „Sales manager Gogu plays a key role in our company și a vândut două chiftele de plastic. Să-l aplaudăm!” – exact asa, chiar asa! MUltumim, Răzvan Ioan Boanchiş! :)))

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger