AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisAustria, brelocul lui Putin

Austria, brelocul lui Putin

1. Mă întreabă prietenii ce tot am cu Austria, pentru că „înainte îți plăcea”. Îmi place și acum, la fel cum îmi place, în calitate de bucureștean, și Republica Moldova. Am avut norocul să merg de multe ori, de la zece zile în sus, în Elveția și îndrăznesc să susțin că Austria, în comparație cu Elveția, e ca Republica Moldova pe lângă România. Mie îmi place și la Rășinari, dar nu trebuie să îmi placă și de Dan Barna, care are un teren acolo. Ador Viena, însă aș vrea să  fac la București banii de un tafelspitz la Plachutta și o cafea la Sacher. Austriacul îmi ia banii pe cafea, dar câștigul lui imens vine din industriile – bănci, asigurări, petrol – pe care pretinde că le-a dezvoltat în România. N-a dezvoltat nimic. I s-au dat cum i s-au dat și cu ce presiuni i s-au dat. Spunem, pe bună dreptate, că avem resentimente față de ruși, dar ne dezbracă o țară care a devenit brelocul lui Putin. 

    2. Ultimul asalt pentru Moș Nicolae! Ce era 11 lei a ajuns 16, iar ce era 15 s-a făcut 21. Dar scumpirile n-au legătură cu Zelenski, omul luptă pentru libertate, ce face el e înălțător. Și mai vrea bani. Totuși, Zelenski, cine te crezi? Big Pharma? După covid a venit războiul. Propoziția precedentă ține de Teoria Conspirației. Eu i-aș zice cronologie. Dar nu mai ai voie nici să constați.

3. E țara în care useristul Iulian Bulai a devenit șeful Comisiei de Cultură din Camera Deputaților. Având candoarea salutului voios de pionier, Bulai a scris pe o centură de socializare că „soția mea este din Norvegia, dar vorbește bine limba română.” Mai bine decât el în orice caz. Pentru a demonstra ce susțin eu, Bulai a mărturisit că familia doamnei a venit la nuntă cu niște „prăjituri foarte delicioase”. Erau „foarte delicioase”, Bulai? Înseamnă că și tu ești un politician „foarte gigantic”, „foarte extraordinar”, „foarte colosal”. Ăștia sunt useriștii. Agramați la superlativ, dar tupeiști de la Everest până la tălpile (mai exact ciorapii) cosmosului. Primul  barosan (CEO) al USR, Drulă, a scris, tot pe o centură de socializare, că a avut „o întâlnire extraordinar de bună”. Ceea ce nu l-a împiedicat  să fie primul președinte de partid care a făcut înregistrări la el în birou. Ce s-a strigat în Piața Universității? „Cu noi e Dumnezeu” și „Jos Securitatea!”. În Piața Victoriei nu s-a strigat „Cu noi e Dumnezeu” și „Jos Securitatea!”. Pentru că acolo nu era Dumnezeu, dar era Securitatea.

4. Fosta europanaramă Traian Radu Ungureanu a schimbat tabăra și e linșată de useriști. Mă uit și mă distrez. Țineți minte: așa vor proceda parțial eclozații și cu Zelenski după ce marele (mă rog) actor va spune ce a mai spus, în 2020, despre România. Părerea mea despre ziariciul T.R.U. e tot aia de acum cinci, zece sau cinșpe ani. Înălțimea la care au ajuns talentul și caracterul lui e cât o coloană de mercur cu fisuri. Sau cât un bob de puroi insinuat sub o unghie tăiată cu polizorul. Și cu tot cu deget.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.872 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger