AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisAșa vrem noi în Schengen? Cu prieteni ai rușilor la Năvodari?

Așa vrem noi în Schengen? Cu prieteni ai rușilor la Năvodari?

Țara e plină de soldați de fotoliu și de tastatură care combat Rusia cu forța și argumentele unei galerii de fotbal. Adică o combat fără efect, fiindcă din tribună nu a dat gol nimeni până acum. Bine ar fi ca măcar guvernul să acționeze concret.

Guvernule, ai fost informat care-i treaba cu greva de la Petromidia? Guvernule, vrei ca rușii să facă legea pe piața de produse petroliere și derivatele acestora? Forțez nota puțin, în speranța de a trezi pe cineva, dar dacă situația escaladează, vom ajunge ca ungurii, pe care îi înjurăm. În Ungaria, un sfert dintre benzinării n-au ce vinde, iar la celelalte sunt cozi.

În România sunt trei rafinării. Petrom – cu Austria, Lukoil a rușilor și Rompetrol la Năvodari. Iar la GPL avem terminalele de la Mangalia și Năvodari, pe care le vor rușii. În momentul ăsta, ținta numărul unu este GPL Năvodari.

Ce ar însemna ca terminalul de GPL de la Năvodari să fie controlat de ruși? Prin intermediari cu alte cetățenii. Și Germania declară că nu se aprovizionează de la ruși, dar importă energie de la turci, care iau de la cetățeni născuți în Uniunea Sovietică, iar domnii aceia pretind că n-au nicio treabă cu Rusia. Repet, ce s-ar întâmpla dacă terminalul de GPL de la  Năvodari ar ajunge la ruși prin mesageri cu mai multe cetățenii? Se va pune monopol pe importul de GPL din Marea Neagră și s-ar putea să profite coloși de petrol și gaze aflați sub sancțiuni economice impuse de U.E. Despre spălarea de bani și fraudarea bugetului de stat prin neplata taxelor și impozitelor sau în urma operațiunilor ship-to-ship folosind un terminal propriu – nu mai amintesc, pentru că acești îngerași nu fac așa ceva.

Dacă terminalul de GPL de la Năvodari s-ar vinde unor interpuși ai rușilor, influența lui Putin ar crește într-o zona strategică a României. Guvernule, e bine că politica energetică a României să fie controlată de ruși? Guvernule, ia pune tu într-o ecuație următoarele sintagme: nerespectarea recomandărilor U.E. – Securitatea națională – privatizarea resurselor energetice în favoarea rușilor – Stat membru NATO – ieșirea la Mare – unități militare ale alianței cantonate în județul Constanța. Ce zici, Guvernule? Ce strategie energetică și ce credibilitate poate avea România cu amici ai rușilor la Năvodari? Așa intrăm noi în Schengen?

 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.206 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger