AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisAlegerile din Franța. În traducere, alianța PSD-USR

Alegerile din Franța. În traducere, alianța PSD-USR

1. Macron nu e politicianul meu preferat, nu prea înțeleg cum e să te însori cu bunica, dar e cel mai bun orator dintre președinții de azi. Se exprimă fastuos, are adjective reverberante și se deosebește de parțial eclozații din politica noastră, care vorbesc cu „e OK”, „nu e OK”, „așa e mai OK”. Cu alegerile astea anticipate, Macron a dat o lovitură de profesor. În traducere, USR și PSD s-au unit într-o stângeală indigestă, eliminând AUR. Cu mențiunea că AUR din Franța are distincție, nu e cocleală. Alegerile din Franța ne-au demonstrat că AUR și SOS vor strânge degeaba peste 25% la alegerile parlamentare. Pot să facă și 35%. Și 45%. Nu vor intra la guvernare. Să zicem, prin absurd, că vor face 51%. Le va întoarce computerul la un 48,2% și caramba în opoziție. Noi n-avem un Macron, dar știm să copiem de la francezi și ce e bun, și, mai ales, ce e rău.

2. Mbappe – mare fotbalist. E de talia unor Kopa, Platini, Cantona, Zidane. Dar propagandistul Mbappe să ne lase. I-a îndemnat pe francezi (mai exact pe francezii lui) să nu-l voteze pe Bardella, fiindcă „trebuie să ne ferim de extremism. Vreau să fiu mândru să reprezint Franța, nu vreau să reprezint o țară care nu corespunde valorilor mele sau valorilor noastre.” La viitoarele alegeri, domnul Mbappe va declara „Franța e mândră că o reprezint io!” Și care e extremismul? Mbappe s-o referi la cetățenii care își incendiază propriile prăvălii din ghetouri și pe urmă atacă pompierii care vin să stingă focul? Sau poate la extremiștii care și-au făcut un titlu de glorie din a viola nevestele polițiștilor care le-au arestat rudele? Sau la francezii care stau câte 1000 într-un apartament (așa sunt înregistrați) la evidența populației și n-au plătit lumina din secolul trecut? Acum pe bune – cine s-ar duce peste ei pentru a citi contorul?

3. Înainte se vorbea despre „socialiștii de caviar.” Monsieur Mbappe e socialist cu avion privat și yaht-uri. Pe de altă parte, nici Bardella, nici Marine Le Pen nu sunt niște minuni. Cu vreo două săptămâni înaintea alegerilor din 2017, Jean-Marie Le Pen a vrut să intre în sediul Frontului Național, condus de Marine Le Pen, dar l-au gonit badigarzii. Întrebat de reporteri cum a fost posibil, bătrânul (avea atunci aproape 90 de ani) a răspuns „acesta este cadoul pe care mi l-a făcut fiica mea.” Iar Bardella e supranumit „Regele Tiktok”. Nu mai știu cine spunea că aceste centuri de socializare sunt o formă de „resocratizare a culturii.” Ne așteaptă un viitor frumos.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.