În fiecare luni, între 7 și 9 dimineața eu sunt pe autostrada Soarelui, pe partea Constanța – București. Dar e interesant ce se întâmplă pe celălalt sens. Oamenii pleacă devreme de acasă, cei din provincie chiar cu noaptea în cap. Vilegiaturiștii se duc spre Litoral, e schimb de serie. Și în fiecare săptămână, înainte de Podul de la Fetești, începe aglomerația. În cinstea zilei de 23 August, a fost aglomerație chiar de la kilometrul 120. Șoferii și pasagerii ieșiseră din mașini și făceau plajă în Bărăgan.
Da, dar vom avea aeroport internațional la Tuzla. Noi ne blocăm pe autostradă, însă vorbim despre Aeroportul Internațional Tuzla. Se va porni și în cosmos de la Tuzla? Ministerul Transporturilor n-a putut să repare decât jumătate (bucata de 1 km pe sensul București – Constanța) din Podul de la Cernavodă, dar discutăm SF-uri despre Aeroportul Internațional Tuzla. Dobrogea are nevoie de Portul Constanța, nu de Aeroportul Internațional Tuzla. Subliniez – internațional. Avem aeroport Internațional lângă Constanța. Aeroportul Kogălniceanu. Până prin 1985, opera în jur de 40 de curse internaționale pe zi. 15 erau numai Lufthansa. Potrivit unui zvon pe care eu nu îl cred, șeful companiei care ar urma să administreze Aeroportul Internațional Tuzla ar fi un prieten de-al domnului Drulă. Domnule Drulă, sunteți un om corect, trebuie să infirmati bârfa asta!
Mai e un zvon potrivit căruia domnul Drulă ar fi un fel de rubedenie a doamnei care conduce centrul de testare Covid din Aeroportul Otopeni. Nici chestia asta nu o cred, pentru că USR funcționează pe bază de meritocrație. Niște oameni onești cum sunt useriștii nu ar accepta să câștige bani în epoca molimei.
Din martie încoace, toată presa, inclusiv cea useristă, a scris despre eventuale concedieri sau reduceri de salarii la metrou. Interesant. Și cine va mai face revizii? Cine îi va califica pe noii angajați? Un om care se ocupă, de pildă, de siguranța circulației se formează în cinci ani. Asta în condițiile în care în România nu sunt nici ospătari și cameriste, pentru că fug după două zile. Iar lucrătorii calificați (sudori, electricieni) pleacă toți în străinătate, unde nu există discriminare. Există doar discriminare salarială. Românii câștigă mai mult decât cetățenii din Republica Moldova, mai slab decât polonezii, iar polonezii mai puțin decât nemții.
De câteva luni circulă povești și despre privatizarea metroului, cu ajutorul unor francezi. S-a spus chiar că în martie sau aprilie 2021, ideea asta ar fi fost pe ordinea de zi a C.A. Domnul Drulă e frumos, deștept, onest și patriot, nu face el așa ceva. Ar însemna ca în București să fie primul metrou privat din lume.