AcasăEditorialRazvan Ioan Boanchis"Dinamo a jucat frumos." Când?

„Dinamo a jucat frumos.” Când?

Câteva chestii din fotbal. N-am mai scris de vreo zece zile despre acest subiect și regret. E păcat că am acordat prea mult spațiu (și o voi mai face) politicienilor care au toți aceleași apucături, dar unii încă se dau fete mari.

1. Mi-a plăcut ce a spus Mourinho. „În limba română cunosc un singur cuvânt: Becali.” În 2014, când s-a dat sentința în „Dosarul Transferurilor”, doi străini de referință au dovedit mai mult caracter decât o groază de români din fotbal. Străinii sunt Mourinho și Stoicikov. Le-ar fi fost comod să tacă, dar ei și-au apărat prietenii. Mai are și nebuna aia dreptate – azi nu-i dau numele – când vorbește despre fătălăi. Mourinho și Stoicikov, bărbați adevărați.

2. În 2014, Mircea Sandu a lăsat la FRF echipament de peste o jumătate de milion de euro. Unde o fi ajuns? S-a demodat, nu? Iar sponsorul, care e un fel de Mercedes al sportului, a fost înlocuit cu unul la fel de puternic ca echipele naționale pe care le-a învins România în ultimele două cincinale.

3. FCSB defilează în campionat și e pentru prima dată când îmi doresc să-l ia, deși preferatele mele sunt altele. Dinamo e la retrogradare, iar Farul are un an de tranziție. Vreau să câștige FCSB pentru că Ministerul Apărării se comportă de parcă ar fi Ministerul Dezintegrării. Pe timp de război, armata are copii de mingi (în liga a doua) în loc de soldați și a fărâmițat Steaua. Chiar dacă a pierdut numele și  stadionul, FCSB e Steaua.

4. Am tot auzit că Dinamo n-are rezultate, dar joacă frumos. Nu joacă frumos. Toți mijlocașii de azi n-ar fi fost nici rezerve, în anii ’80, la juniorii republicani ai lui Dinamo, deci în a treia echipă a clubului. În 1990, Dinamo a avut cinci mijlocași (Lupescu, Mateuț, Lupu, Sabău, Timofte) în lotul echipei naționale de la Campionatul Mondial din Italia. Cred că e caz unic în istoria fotbalului. Am scris „cinci”, dar au fost șase, pentru că Mircea Lucescu l-a reprofilat pe Klein ca fundaș stânga prin 1988. Din 1981, bietul Klein a evoluat de zeci de ori în echipa națională ca mijlocaș stânga. Cei șase amintiți mai sus au fost pe teren în Italia ’90. Dinamo de azi joacă frumos? Depinde ce pretenții ai.

 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.727 afisari

6 COMENTARII

  1. Mă întreb și întreb, de ce nu- i trage nimeni de galoane pe înstelatii din MA, ca finanțează din banii noștri, o jucărie pentru plăcerea lor personala, fără obiectiv, fără valori, doar pentru satisfacerea unor orgolii. Sant DINAMOVIST, dar Steaua a fost și este cea care azi e pe primul loc, indiferent cum se numește și cine o finanțează.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Accident grav. Cinci răniți, după ce un microbuz s-a izbit de un copac, în Gorj

Un accident grav, în care a fost implicat un microbuz, a avut loc miercuri în județul Gorj. La fața locului au intervenit de urgență...

Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard,...

Nicuşor Dan a venit cu un termen "optimist" pentru bucureşteni: problema ambuteiajelor din Capitală va fi rezolvată în 2023.”Analizăm concluziile studiilor de fundamentare care...
proger