AcasăEditorialMonica TatoiuVoința teoretică și impotența practicată cu aroganță

Voința teoretică și impotența practicată cu aroganță

Guvernul se pregătește să își asume responsabilitatea pe două măsuri care să reducă deficitul bugetar.  Teoretic. Fără dezbateri care să scoată mizeria de sub preș. O grenadă care va bubui în 2025 cu pierderi ireparabile pentru România. 

De ce avem deficitul bugetar mare? Cheltuim mai mult decât producem. Și care-i problema? Păi ca să acoperim diferența trebuie să ne împrumutăm pe termen scurt și mediu. Cei care ne împrumută evaluează cât de solvabili suntem pe termen mediu și lung. Adică dacă o să avem de unde plăti mai întâi dobânzile. Exact cum se întâmplă când o persoană fizică nu are bani de casă, se duce la bancă să ia împrumut  și banca spune pas dacă veniturile din scripte, nu sunt suficiente. România nu are o economie performantă. Are în schimb resurse naturale importante. Ce face românul când banca nu îl împrumută? Se duce la IFN-uri sau la cămătarii din piața neagră. Când nu poate plăti, pierde în primul rând casa sau pământul care, de regulă, reprezintă garanția. La fel cum România, dacă nu va avea o economie profitabilă va trebui să renunțe la resursele naturale. La prețuri mai mici decât cele ale pieței.

Italia are datorii 135% din PIB , SUA 123% iar Japonia 263%! Dar aceste state au o economie performantă, au cercetare și inovare pe care România nu le (mai) are. Au de unde plăti. Asta-i diferența pe care nu o percepe populația care va merge la vot în 2024.

Ce soluții avem ca să nu ajungem să ne vindem resursele? Trebuie să regândim costurile. În orice activitate economică există costuri necesare și costuri toxice. Costurile necesare într-o țară sunt costurile generate de nevoile fundamentale ale societății. Educație, sănătate, protecție împotriva infractorilor (poliție), hrană  și infrastructură. Costurile toxice sunt cele legate de birocrația excesivă și ineficientă care parazitează acele structuri care ar trebui să rezolve problemele  de la baza societății românești.

Avem deficit excesiv de profesori calificați, unități școlare la standarde europene în zonele rurale, personal medical  în afara marilor centre universitare, polițiști bine pregătiți în stradă și în penitenciare, agenți economici naționali  în producția de hrană. Avem în schimb exces de personal de conducere și reglementare în inspectoratele școlare, ministerul educației, tot felul de autorități de cercetare subordonate și autorități locale cu responsabilități în educație. Care se calcă pe picioare plimbând hârtii care îngroapă educația. O demonstrează rezultatele tot mai proaste ale testelor naționale și scăderea competențelor absolvenților identificată de angajatorii din mediul privat. În politie avem exces de secretari de stat, chestori și „doctori” cu studii de formă în apărare. La baza educației și poliției truditorii sunt plătiți cu resturile de la masa „aristocraților” din sistem. Așa se creează deficitul. Cine, dintre cei competenți, mai  vrea să muncească la greu pe bani puțini, ca să ducă în spinare șefi incompetenți și aroganți? Nici in justiție raportul dintre costurile bune și cele toxice nu este optim. Judecători și grefieri încărcați de prea multe dosare ,termene de luni de zile care favorizează prescripția, în timp ce în structurile centrale, cercul închis al  aristocrației magistraților conectați la dosarele puterii se aplică „legea castelor”. În economia reală la fel. Acolo unde statul este proprietar colectarea taxelor este deficitară, deoarece managerii numiți politic nu știu, nu pot și mai ales nu sunt interesați decât de satisfacerea intereselor grupului politic care i-a numit. Companiile de stat reprezintă 0.5% din totalul agenților economici dar cumulează 19% din datoriile la stat.

Acum PSD și PNL ne pregătesc marea cosmetizare  preelectorală. Demachierea dureroasă urmează în 2025. Cu pierderi pentru cetățeni, mai mari decât cele din 2010. Aristocrația politică nu va pierde nimic. România, în schimb, va ajunge cu resursele la amanet.

author avatar
Monica Tatoiu
513 afisari

15 COMENTARII

  1. Dna Tatoiu , degeaba criticam , Romania de aproape 10 ani , mai vizibil dupa prosteala cu , colectiv si venirea asa zisilor tehnocrati ai lui Csolos , Romania este pe pilot automat , ne racim gura de pomana .

  2. Cred că acest guvern trebuie să cadă și să avem un guvern de sacrificiu care să facă reducerile de costuri de administrație dureroase pentru politicieni.In Parlament, in Palatul Victoria,in Autorități.

  3. Prioritățile USR. „Fără droguri în școli” nu e printre acestea,Boanchis

    -prin liceele de periferie
    de mult se inchid toaletele in timpul orelor,
    „combaterea raspandirii bolilor infecto-contagioase”,
    nu alea venite cu acu’ pe vena…..
    (sa fut ca la zidu mortii)

  4. una din marile probleme a aparut de cand Nastase 7 case a dat liber la securitate la afaceri ca sa-si apere dosul ciuruit , si asa a aparut marea tovarasie dinte hoti si gardieni .

  5. Credeti prost, mai bine va vedeti de batranete si ramaneti la plimbarile cu barca, asta-i cel mai bun lucru pe care pueti sa-l faceti, oricum nu ati ajutat cu nimic niciodata.

  6. „La fel cum România, dacă nu va avea o economie profitabilă va trebui să renunțe la resursele naturale. ”
    Care resurse doamna, ca in afara de bioxid de carbon si praf cat cuprinde Romania nu mai are nimic, e ramasa doar in izmene.

  7. Se întoarce covideala, era și cazul -Boanchis

    -probabil ca incepe ww3….la Crevedia s-au gasit cipuri de masini de spalat,
    asta e!

  8. Multi se intreaba de ce avem asa mare deficit , am sa dau un ex de cheltuieli facute aiurea de bani aruncati pe fereastra , testarea covid , banii pe teste inutile .cel mai bun test il reprezinta simptomele bolii , de ce sa ma testez daca nu am nimic , e ca si cum te-ai testa sa stii daca ai par in cap , in loc sa te uiti in oglinda , dar fraierul plateste sa-i spuna testul . ultimii care o tineau lunga cu testele erau firea , monica pop (doctor !?) si mircea badea care repetau obsesiv , testati , testati , testati !Boanchis a sesizat asta , dar cu tot respectul pentru el , eu am spus-o de acum doi ani , cand el se vaccina .

  9. Eram mic. La câțiva ani după aselenizare….când luna a început să se profileze pe cer, o babă a spus „uite, maică, satilitu’!”
    -Boanchis, demential!

    praful in ochi i-a orbit pe multi
    care au inceput „sa vada” o noua realitate,
    are Hans Christian Andersen o nuvela, Satan facuse o oglinda trishata(tembelizatorul?),
    oglinga s-a spart accidental(!) si firicele de sticla au intrat in ochii multora……

    pentru ingineri si folbalisti deopotriva, asta e modulul ce revenea de pe Luna:

    https://en.wikipedia.org/wiki/File:Apollo_17_LM_Ascent_Stage.jpg

    – ” gâlma ” excentrica are 1 tona din toatalul de 4 tone,
    ce se intampla la prima tentativa de pornire a motorului,
    a?

  10. continua seria de minciuni cu imagini la realitatea tv cu specialista savina rusu care spunea , o haita de caini a sfasiat o femeie , bla , bla . din imagini haita de caini erau 3 catelusi jucausi care voiau sa se joace cu cineva si care bineinteles nu au muscat pe nimeni si au fugit la primul gest de alungare a lor .

  11. Ați văzut dopurile cu zgardă? -Boanchis

    -vor urma prezervativele cu zgarda
    si contoarele secsuale biochimice fara fire.

  12. @Boanchis
    -exact acum 22 de ani
    un dinozaur se uita la tembelizator
    si vorbea de ” bombitze ”
    cica aia vedea el!

    – 2 avioane au demolat 3 blocuri?
    măi să fie!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger