AcasăEditorialMonica TatoiuTrădarea ca o armă letală

Trădarea ca o armă letală

Când ai nevoie să distrugi o structură puternică ai nevoie de trădători din interior. Trebuie sa găsești trădători mici pentru schimbări mari. Altfel costurile răsturnării sunt distructive economic. Căderea Cortinei de Fier nu s-a făcut prin război. S-a făcut prin trădare. În numele Binelui momentului. Distrugerea Mafiei italiene a reușit parțial tot prin trădări din interior. Și asta se va face si de acum încolo. Atunci când economia mondială, în corzi în anii care vin, o va cere. Războaiele politice generate de conflicte economice ne oferă la fiecare campanie electorală firmituri de adevăr de mestecat pentru a ne mobiliza la vot de o parte sau de alta. 

Cu toții disprețuim trădarea si urâm trădătorii dar nu ne punem niciodată întrebarea cum ar fi viața noastră fără ei? Sunt cinică, dar viața noastră condusa unilateral de idealuri utopice nu poate fi decât o pagină inutilă de văicăreli în așteptarea unor miracole. Realitatea ne impune o succesiune obositoare de compromisuri. Geopolitica momentului este cel mai bun exemplu. Interesele economice nu sunt întotdeauna convergente cu binele utopic. Pentru că oamenii tot mai mulți care populează pământul au interese tot mai divergente. Trădările au si ele grade funcție de pagubele materiale. Un fel de scara Mercalli dacă le comparăm cu cutremurele. Pentru că după această criză sanitară va urma o criză economică echivalentă cu un cutremur violent pe această scară, iar trădările între partenerii tradiționali vor genera mici glaciațiuni în climatul globalizării. De la est la vest si de la nord la sud. Pentru că banii și morala sunt elemente în mulțimi disjuncte.

În România, trădarea capătă accente grotești. Pentru că la noi trădarea este meschină. Se reduce la măruntul interes al câștigului de gașcă, de moment, cu o totală iresponsabilitate față de costurile mari pentru câștigurile personale insignifiante.

Eu înțeleg că suntem încă o țară care nu are puterea economică și politică să aleagă direcțiile globale. Dar are resurse pentru a negocia minimalizarea costurilor și maximizarea beneficiului din orice strategii decise de marii jucători. De ce România, deși are în Parlament 16-18 reprezentanți ai minorităților naționale, reprezentații noștri la UE se fâstâcesc precum corigenții când suntem atacați de vreun Trahanache globalist care ne folosește drept sac de box pentru a masca interesele grupării lui politice.  Când transportatorii români gâfâie în criză  și „partenerii” noștri  își protejează companiile și locurile de muncă încălcând principiile liberei circulații, de ce politicienii nu au reacționat imediat si convingător? De ce contractele noastre de înzestrare ale armatei nu au o componentă de offset așa cum se întâmplă în Polonia. De ce la noi autostrăzile se împiedică de „insecte” protejate de activiști de mediu când la nemți Musk nu s-a împiedicat de  câteva hectare de copaci?

Pentru că ne-am mulțumit să delegăm dreptul nostru de a negocia viitorul acestei țări, acelora care și-au făcut un crez din proverbul ”capul plecat sabia nu-l taie”. Ce-l îndoaie? Pentru aceștia răspunsul este la categoria „altă întrebare”.  Să ne uităm pe listele de la parlamentare și să reflectăm la abilitățile personajelor care vor ocupa fotoliile Parlamentului. Avem încredere că printre ei se vor găsi suficienți lideri care să nu negocieze în genunchi în criza economică care vine după pandemie. Sau vom sta din nou în poziția ghiocel cât se salvează cei care știu să își negocieze ieșirea din criză. Să nu vă gândiți că salvarea poate să vină de la cei care și-au luat diplomele la fabricile de hârtie igienică, nici de la ăia cu ecologia la butoniera din plastic.

author avatar
Monica Tatoiu
638 afisari

7 COMENTARII

      • Articol excelent , atinge orgoliul si mandria romanilor , trebuie sa iesim din mlastina in care ne-am complacut atata amar de vrme Tine si de noi , ca sa impui respect in lume trebuie sa ai foarte bine temele facute acasa , de 30 de ani tot am mers pe la porti ploconindu-ne cu caciula in mana . In urmatorii 4 ani e posibil un reviriment istoric daca stim sa jucam profesionist oportunitatile economice si politice deosebit de favorabile . Spectrul politic este alterat , e de vina si mentalitatea romaneasca , lentoarea , resemnarea si delasarea ancestrala , firul Ariadnei incurcat in lana Mioritei . In Gradina Maicii Domnului si a sfintei naivitati , era firesc sa prolifereze haita scursurilor si delatorilor care au facut jocurile dupa bunul plac cu binecuvantarea turmei momita cu pasuni manoase . In 1795 si 1939 , Polonia a fost stearsa de pe harta si a renascut din propria-i cenusa ca pasarea Phoenix , cine se frige cu ciorba , sufla si-n iaurt !

  1. Imi pare rau dar toate, basolut toate intrebarile puse sant retorice. Cat priveste „profetia” ca se vor gasi unii lideri etc., etc., raspunsul e sec si cert NU. TARA nu mai are lideri OAMENI are doar persoane interesate.

  2. Nu este problema cu ipoteza corecta fara solutii.Cei care rezolva problemele nu au competentele necesare.Tradarea a infestat politica romaneasca.In 1866 solutia a fost domn strain.Probabil ca tot asta ne asteapta daca ne incapatanam sa nu trecem examenul de corigenta.

  3. Tara asta este in cadere libera, nu mai exista tratament pentru ea. Cine sa-i apere interesele? Toti sunt hoti si tradatori.

    • Va rog sa-mi verificati I.P -ul , EU NU SUNT ROMANCA , nu sunt nici ” livia ” , am mustata , SUNT CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , ma doare sufletul ca Transnistria este in cadere libera si nu mai exista tratament pentru ea . Cine sa-i apere interesele dezinteresat ? Toti sunt hoti si tradatori , colcaie in zoopark .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger