AcasăEditorialMonica TatoiuMigrația politică 2 din 3

Migrația politică 2 din 3

Să ne ocupăm puțin de alegerile locale. Dincolo de defilări prin hârtoape în culori variate, departe de orice fel de programe fezabile, mult zgomot pentru nimicuri vandabile la știrile de la ora 5.

Avem o alianță PSD PNL la centru. Avem războaie PSD-PNL în județele de peste Carpați. Acolo unde PSD nu a fost niciodată cel mai iubit partid. Ardelenii și bănățenii tot mai greu de îndesat în lampa lui Ciolacu & Ciucă. Acolo bătălia se dă la baionetă. Dronele urmează să decoleze la Parlamentare. După ce Simonis o să piardă en fanfare Timișul. Vorbă de la Revoluție: azi în Timișoara, mâine-n toată țara!

În timp ce la centru se toacă subiectul creșterilor ipotetice de pensii, taxele pe boală, lipsa spitalelor, consumul de droguri în școli, creșterea salariului minim, creșterea prețurilor plafonate ipotetic, costul mare al energiei, toate ținând de decizii ale Parlamentului, în fiecare localitate din România oamenii se confruntă cu probleme punctuale, a căror rezolvare depinde de abilitățile de management ale primarilor și consilierilor locali. Primarii în funcție migrează de la un partid la altul funcție de stipendiile alocate de partidul care deține puterea în județ. Nu au programe electorale. Defilează cu mai marii de la județ, care se bat în promisiunile de bani pentru proiecte fantasmagorice. Pentru că președinția CJ înseamnă pâinea și cuțitul. În orașele-comune  sau satele -cătune, care trăiesc din banii alocați de la județ, unde locurile de muncă sunt pe sponci și traiul zilnic este asigurat de un loc de muncă la primărie sau autoritățile subordonate, păsăretul politic local se bate pentru locurile puține rămase în singurul cuib cu facilități în cele 2859 de comune ale României. Pentru că aici în afară de PSD și PNL nu există alternative. AUR este o alternativă  doar în teorie. Fără o organizație locală, cine a făcut campanii în ultimii 30 de ani știe cum se numără voturile și cine iese din urnă.

Îmi amintesc cum a finalizat USR campania de locale acum 4 ani. A reușit să spargă blocada doar în mari aglomerări urbane. Nu știu de prea mulți edili de comune (în afară de unul din Buzău care a accesat fonduri europene pentru o stație de încărcare de mașini electrice). Pentru că localele sunt într-un singur tur nu există nici o șansă ca blocadă impusă de alianța contra naturii PSD-PNL sa fie spartă.

AUR, echivalentul partidului antisistem USR de acum 4 ani, va avea aceeași soartă. Va pierde localele. PSD va să fie principalul câștigător al localelor și anul acesta. Ca număr de primari o sa înroșească Moldova, Muntenia și Dobrogea. Ardealul va rămâne ultima frontieră a rezistenței liberale. Pe care ministrul-liberal  Boloș  o împinge în brațele prădătorilor cu un zâmbet malefic. Păsăretul liberal pe cale de dispariție pentru care vor intra în lupta diferite ONG-uri care se ocupă cu protecția faunei vulnerabile prin pierderea habitatului se comportă tot mai iresponsabil.  Volens nolens PNL o să se apropie de UDMR în Ardeal. Altă alianță contra naturii. Se practică de mulți ani. Pentru stabilitatea cuibului local. Primarii aleși în 9 iunie sunt așteptați să pună umărul la căruța prezidențială cu vizitiu PNL. După ce legea pensiilor va tulbura  spatiul mioritic la 1 septembrie. Ghinion. Vin alegerile parlamentare la sfârșitul anului electoral. Când deficitul o să explodeze și furia oamenilor o să se verse într-un vot care promite un cutremur mare. Care s-ar putea să spargă blocada PSD- PNL.  O să fie toamnă și migrația va crește la cote maxime. Dar începe și sezonul de vânătoare la fazani. Dulce ca mierea e glonțul Patriei.

author avatar
Monica Tatoiu