AcasăEditorialMonica TatoiuLumini și Umbre în economie

Lumini și Umbre în economie

Este încă săptămâna Luminată. Teoretic. Norii însă se adună deasupra Europei. Șomaj, inflație și creșterea datoriei publice. Investițiile cu costuri proaste, politic corecte pentru salvarea democrației și a pământului pe care calcă aleșii ei sunt un mediu favorabil. De multiplicare. Inflația scade mai încet decât previziunile. Se așteaptă înrăutățirea previziunilor dacă inflația continuă să fie indisciplinată. Economia lumii este încă în zona umbrelor, ne-o spunea acum o săptămână FMI. Datoriilor publice ale statelor li s-a defectat democratic frâna . Doar economia Chinei nedemocrată este un punct luminos pe harta economică a lumii. Economia verde devine un „partener strategic” al tensiunilor sociale din Europa. În România, voucherele-pomeni sunt folosite pe post de antidepresive. 

FMI estimează pentru România o inflație de 10% și o încetinire a creșterii economice. De la prognoza de 3,1% la 2,4%. Până acum creșterea economică a fost cosmetizată prin creșterea prețurilor generate de prețurile artificiale, prin plafonare, din energie. Deficitul estimat de 7,9% în 2023 rămâne excesiv și în 2024, 7.7 % .  Global nu exista speranțe ca inflația să se calmeze în majoritatea țărilor înainte de 2025.  În zona euro inflația este estimată la 5,3% departe de nevoia sănătoasă de 3%. Este cea mai scăzută creștere economică mondială din 1990 încoace. Rămâne rongyao (slava) China.

Cresc dobânzile la bănci. Banii se scumpesc. În România, unde antreprenorii nu au capital, asta înseamnă  costuri mari de finanțare și scăderea competitivității.  Dacă FMI ne spune voalat că stabilitatea sistemului financiar global este șubredă, repercusiunile asupra reprezentanțelor din România nu sunt de neglijat. Asta se întâmplă când se încearcă implementarea capitalismului social. Nici în căruță, nici în teleguță. O posibilă recesiune mondială se ițește între umbre și lumini.

Pentru că prețul energiei curate umflă buzunarele unora și inflația. Când nu e soare nu se produce energie solară,  când este soare producția este prea mare și nu poate fi transportată. Așa că după ce i-am îmbogățit pe chinezi, profitul investitorilor de la baza piramidei o să fie infim.  Energia solară nu poate fi stocată. Pe termen mediu. Dar asta nu este știre de BN în „democrația” numerelor mari. Urmează concedierile masive în zona IT.  Că inteligența artificială nu are nevoie de roboți umani. Criza globală a pensionarilor lovește bugetele țărilor care au avut aroganta de a cosmetiza social capitalismul

Soluții? Creșterea taxelor. Care să-i afecteze pe toți, mai puțin pe emanatorii de miracole virtuale. Efect: creșterea șomajului. Devine tot mai necesară intervenția băncilor centrale. Cu presiune pe băncile comerciale  și pe fondurile de garantare. Efectele instabilității financiare vor produce de abia de acum încolo cutremure sociale serioase.  Se amplifică pericolul crizei datoriilor suverane. Este nevoie de restructurări ale țărilor cu deficite excesive precum România.  Chiar dacă marele nostru vizionar din deal ne spune ca nu vor fi tăieri de salarii sau locuri de muncă, uite că FMI ne spune că fără restructurări nu se poate evita recesiunea economică. Pe cine să mai asculți?

Aflu în timp ce scriu că vizita extrem de costisitoare a Familiei Călătoare a României are un scop. Costurile sunt secretizate. Pentru liniștea „găurilor” inexistente din buget. Se va negocia aderarea noastră la OECD! Deja mă trec fiori după „succesurile” privind aderarea noastră la Schengen și negocierea dezastrului tranziției grânelor ucrainene. S-a stins lumina sau eu orbesc?

author avatar
Monica Tatoiu
380 afisari

8 COMENTARII

  1. Eu nu sint sigur daca mai are rost sa ne luam de johanis , ciuca sau ciolacu , adica de marionetele care conduc Romania , si nici de securitate care de fapt ea conduce tot ce misca in tara asta , pentru ca toti sint setati de alte forte si interese . un ex de m a n i p u l a re a mediei si ea aservita acelorasi interese , toata lumea asteapta sa vada ce masuri ia Daea sa rezolve , problemele din agricultura , dar nimeni nu spune ca nu este lasat , altfel ar fi fost schimbat si pus altul sa rezolve . este aceiasi poveste ca si cu V Popescu ,care era criticat dar a ramas neschimbat . nici Daea si nici Popescu nu conduc Romania .astea-s jocuri in care a picat Daea ca musca-n lapte . acum tapul ispasitor este Daea si maine altul, si tot asa .alt ex este cel cu pnrr , nimeni nu intreaba , nici chiar dvs ,de ce un proiect vital pentru tara nu a fost intocmit cu participarea larga a partidelor si al unor specialisti ,si a fost lasat pe mana unui golan sorosist , crescut si ingrasat de Macovei ? pai , ca sa aiba ipocritii din psd si nu numai , pe cine sa dea vina ,si bineinteles sa nu supere Bruxelles .

  2. Că sa te cumpere cineva ,trebuie sa fii de vânzare.Fiecare om are un preț,dar marfa umană de care vorbiți este proastă și ieftină.Asta-i problema miniștrilor din Ro.Nu știu,nu pot și nu vor să negocieze in bazarul puterii,așa cum fac polonezii.Fiecare tara in lumea globală a capitalului călător are lesa Nenorocirea că noi in prostia noastră am înfășurat lesa in jurul piciorului pe care îl pupam și riscam să ne spânzurăm de atâta gudurat servil.

    • sistemul coordonat de securitate nu permite accesul la varful politicii decat celor prosti sau santajabili, ca sa poata fi tinuti in ham , de asta avem ce avem in politica . eu nu cred ca Romania (noi , cum spuneti dvs ) are cei mai bun , in jegurile care sint acum la putere , dar daca unul mai capabil sau nesantajabil incearca ceva , se pune in miscare masinaria infernala care il bocheaza .in spatele copacilor este padurea . Baneasa . acolo este cheia .

  3. Nuuuooo, N-ati orbit doamna Tatoiu !!! Sa stins lumina… dar nu acum, ci mai demult, cand au pus mana pe tara lichelele din frontul trei al PCR, care atunci nu aveau nicio sansa sa se incalzeasca la soarele comunismului. S-apoi nici n-a fost greu s-o stinga, era doar o luminita ”la capatul tunelului” pe care o tot asteptau amaratii acestei tari , batuta de vanturile istoriei. Intrebarea care se pune din ce in ce mai des (se apropie scadenta), e cu cine îi schimbam. Odata mi-ati spus ca partidele au si oameni seriosi care pot si dreg. Oare ??? Necredinciosul din mine ma impunge-n suflet si spune… zi ca NU…

  4. Noi restricții de circulație în Pasajul Unirii din București. Cât timp vor dura
    Autor: Irina Chirtoc
    Miercuri, 19 Aprilie 2023, ora 18:50
    Primăria Sectorului 4 a anunțat că circulația prin Pasajul Unirii va fi restricţionată de joi dimineaţă, 20 aprilie, pe sensul dinspre Universitate către Tineretului.

    Până la sfârşitul acestei săptămâni, pe sensul dinspre Universitate către Tineretului, pe banda din proximitatea scuarului ce separă cele două sensuri de mers, pentru lucrări de turnare a fundaţiilor noii porţi de gabarit.

    Potrivit primăriei, poarta de gabarit va fi montată la intrarea în tunelul rutier.

    Conducătorii auto sunt rugaţi să respecte semnele de circulaţie, precum şi indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi la faţa locului.

    b@lutza tot scurma-n gaura aia…..

  5. Legea educatiei impusa de cei care lucreaza pentru Soros, nu pentru Romania cum ar trebui , va pune la pamant si ce a mai ramas din aceasta ruina .coalitia toxica PSD-PNL mimeaza ca s-ar opune , si ei sint de acord cu asa zisa educatie moderna in stil occidental , european .niciodata nu a fost asa dezastru cu aceasta educatie” moderna” ca acum cu profesori injunghiati si ajunsi bataia de joc a elevilor , totdeauna neomarxistii au gasit justificari la actele huliganice ale elevilor si rezultatele se vad .educatia ” comunista ” , ”inapoiata ”din China , a dus ac tara pe primul loc in lume . la olimpiada internationala de IT , primele 3 locuri ocupate de chinezi , nici un grozav de occidental . tarile din occident umbla cu limba scoasa la racolat de elevi si studenti in tarile estice .

  6. „maestre” boanchis, tot un dobitoc misogin si lingător de dos comunist ramai…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger