AcasăEditorialMonica TatoiuDin lacul 2022 în puțul 2023

Din lacul 2022 în puțul 2023

Mai sunt câteva zile și anul aista de coșmar se încheie. Pentru majoritatea dintre noi a fost un an de încercări și pierderi. Și nu prea sunt șanse să înceapă mai bine anul următor. Miracolele le-am epuizat în săptămâna care a trecut încercând să cosmetizăm un Crăciun în care lumina s-a stins cât într-un secol. 

Anul 2022 a fost prost. Dar nu pentru toți. Perspectiva face diferența. Cei din industria Farma, din sistemul bancar, din producția de armament, din energie și șefii din instituțiile statului n-au avut așa multe nopți nedormite ca majoritatea. Și pentru că le-a plăcut, or să se despartă greu de privilegiile la care s-au dedulcit. Aista o să fie unul din motivele pentru care, ca să schimbăm direcția în 2023, o să fie scump și consumator de timp.

Toate analizele anului indică războiul din Ucraina ca principala cauză a greutăților prin care trecem. Au intrat rușii în Ucraina călcând cu bocancii democrația și drepturile omului și dintr-o dată a început sa ne meargă rău în întreaga lume. Asta vor să ne intre în cap. Ca nu cumva să ne aducem aminte de greșelile fatale făcute de luptătorii neînfricați pentru salvarea planetei de emisiile puturoase ale societății de consum pe datorie. De 20 de ani, pas cu pas, liderii lumii occidentale au pregătit reducerea consumului de combustibil fosil în țările consumatoare de produse fabricate în Asia poluantă, unde producția era ieftina și profitul de acasă era tot mai satisfăcător. Economiile occidentale responsabile cu verdele în cuget și accize a fost tot mai legată de Rusia și China, sub conducerea înțeleaptă a Germaniei conduse de Angela Merkel. Când Rusia a înțeles că este la butoane, a băgat bocancul între uși și a arătat Occidentului pisica. Dureros o să fie dacă dragonul chinezesc o sa facă același lucru în 2023 sau 2024.  Atunci să vezi distracție. De la războiul gazelor la războiul cipurilor.

Anul 2022 a fost anul creșterii explozive a prețurilor la energie. Care prețuri au migrat puternic în inflație, care au generat creșterea dobânzilor. A urmat implozia criptomonedelor, bulversarea burselor și mai apoi mișcări sociale și accentuarea migrației din zonele sărace în zonele încă bogate. Toate aceste evenimente sunt rezultatele politicilor macroeconomice proaste implementate dinainte de criza din 2008-2010 în lumea ce gonea spre globalizarea excesivă a capitalului. Banii tipăriți cu iresponsabilitate atunci și mai apoi în pandemie, în 2020-2021, ca să alimenteze consumul și să drogheze  sănătos electoratul democrațiilor occidentale, au început să intoxice economiile lumii. Războiul din Ucraina a fost încă o gură de oxigen pentru liderii lumii încăpățânați în încrederea lor că pot modifica legile naturii. Sprijinul financiar al guvernelor lumii pentru diferite situații critice, sectoare economice sau zone de conflicte în numele drepturilor omului  s-a făcut cu bani deturnați din investiții în sectoare vitale ale fiecărui stat sau prin tipărirea de bani ca forme de îndatorare ale cetățenilor pe termen lung.

De asta nu prea sunt speranțe ca să ne întoarcem la normalitate. Pentru ca ne-am împrumutat pe termen lung și economia mondială nu promite să fie capabilă să-și plătească datoriile. 2022 a marcat încetarea restricțiilor generate de pandemie, dar a scos la iveală schimbările dramatice pe piața muncii. Oamenii vor să muncească de acasă. Biroul, cușca de control, îi pune pe fugă. Au prins gustul libertății. Se accentuează clivajele în societate. Globalizarea a fost pusă în așteptare. Democrațiile consacrate se confruntă cu contestări masive. Totul indică faptul că lumea, așa cum am fost obișnuiți să o percepem, este în pragul unor schimbări radicale. Care de fiecare dată când s-au petrecut ca urmare a sărăciei, nu au fost în bine. Așa că hai să ne mai veselim pe datorie, cât mai putem. La mulți ani cu bine!

author avatar
Monica Tatoiu
965 afisari

5 COMENTARII

  1. Dupa razboiul cu Ukraina vine si cel din Serbia Kosovo , deci sa mai vb de normalitate ? normalitatea va arata diferit . in alta ordine am auzit ca Bogdan Chiritoiu a sarit si el cu amenzi pe firme austriece , asta imi confirma banuiala care am avut-o de la inceputul isteriei schengen , ca politrucii nostri , au primit ausweis de la licurici sa actioneze , altfel nu se explica curajul aparut hodoronc tronc la niste besinosi care nici nu respira fara aprobare , plus ca , acest individ Chiritoiu este pe fata simbriasul capitalului strain . cine nu crede sa-i intrebe pe Helwig si pe Vllase pentru amanunte cand au primit ordinul . e un lucru bun totusi dupa inlaturarea lui V Voiculescu de la sanatate chiar daca tarziu si cu un pret enorm , morti in fata spitalelor inchise dar goale in asteptarea covizilor sau arsi de vii .

    • IN ANII TRECUTI ERAM PE MARGINEA LACULUI , URMEAZA INECUL IN PUTUL CEL MAI PROFUND AL UMILINTEI , DUPA PLECAREA DICTATORULUI SI APLICAREA ROTATIVEI TIP RUSESC. CA A LUI PUTIN
      DECI NIMIC DEOSEBIT

  2. Pt.Cocotatii beneficiari de parandaraturi,anul 2022 a fost un an deosebit de ” productiv „. Achizitiile de zeci de milioane de Doze de vaccin,teste,dar mai ales comenzile de armament in valoare de zeci de miliarde de Dolari.La fiecare Doza sau test parandaratul de doar 1 Euro/Doza,zeci de milioane de Euro.Pt. comenzile de armament,parandaratul este urias,samsarii americani ” negociaza ” un parandarat ( comision ) intre 5 si 10% din valoarea comenzii.Oficial,si fara teama.Cocotat sa fii macar un an doi dar mai ales zeceeeee, faceti socoteala.

  3. A inceput prosteala prostilor cu supraimpozitarea companiilor din energie , ce muschi are guvernul , dar daca declara profit de un leu si ” supraimpozitarea ” este de 60 de bani unde este smecheria ? toti mercenarii din solda OMV se victimizeaza ce oropsiti au ajuns , ca in Europa media impozitului este mai mica decat ar vrea guvernul , dar media redeventelor nu o vad si compara ca deobicei ce le convine , cum compara pretul la pompa cel mai mic din Europa dar nu vorbesc nimic de veniturile romanilor cele mai mici si ca rezulta cel mai scump pret la noi .fac pariu ca nu ramane 60 % si iese iarasi un fis romanesc , cum a fost mereu , .

  4. doua releviziuni penibile si sarace , realitatea si romania tv se lauda una mai tare ca alta ca au fost bagate in seama de jurnalistii britanici in legatura cu cei doi golani Tate . de asta sintem tratati ca niste cersetori , ca avem mentalitate de milogi , bleah !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Promisiunea lui Florin Piersic, de pe patul de spital. Mesajul emoţionant pe care l-a transmis fanilor

Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic de medicii Spitalului „Foișor” din București, unde este internat actorul în vârstă de 88 de ani. Starea sa...

De ce românii cumpără tot mai mult produsele marcă proprie ale supermarketurilor. Nu e vorba doar despre preţ

Retailerii au observat că au început să se golească, într-un timp cât mai scurt, rafturile pe care sunt aşezate produsele marcă proprie.Cercetările de piață...
proger