AcasăEditorialMonica TatoiuDe ce democrațiile sunt în criză?

De ce democrațiile sunt în criză?

Trebuie să acceptăm, dacă suntem realiști, că traversăm o criză acută a școlii, a familiei, a pieței forței de muncă, a ruralului și a micilor aglomerări urbane. Peste tot în Europa și dincolo de Atlantic. Am suspiciuni rezonabile că este o pandemie a lipsei de valori care a început în Occident prin anii 70. Ca o boală de prea mult bine după infuzia de capital prin planul Marshall. După căderea Cortinei de Fier, boala s-a răspândit cu repeziciune spre est transformând-se în pandemie. Acum plătim ca să salvăm  această democrație bolnavă printr-un război cu sfârșit incert și costuri insuportabile.

După 1990, România a trecut prin schimbări profunde de natură mentală  și sociologică. Primii 10 ani au fost de tranziție necontrolată. De la o educație omogenă la nivel național, cu un trunchi comun bazat pe științe și cultură generală solidă și profundă, cu sisteme de evaluare draconice, bazat pe manuale unice, s-a trecut la educația pentru o societate „deschisă”. Înainte exista o morală comună bazată pe evoluția instinctelor de supraviețuire individuală în societatea românească a opresivilor și frustranților ani 80. Brusc această morală s-a prăbușit. În vidul creat au apărut noi „valori”. Dintre care, acum după 33 de ani de o a doua revoluție, vedem că nu toate sunt benefice pentru societate. Drepturile omului, fără nici o formă de responsabilitate, în numele libertății, au creat o clasă socială  cu puternică reprezentare în structurile de putere la nivel național și european. Care are un singur obiectiv: generalizarea relativismului. Pentru acești indivizi nu mai există adevăr obiectiv. Suntem mânați de ei  spre contestarea tuturor valorilor în care am fost educați. Trebuie să fim toleranți și să acceptăm dreptul fiecăruia  de a decide cum vrea să trăiască. Indiferent de costurile finanțate de statul social din taxe tot mai mari și indiferent de gradul de educație al  aceluia care  exploatează egoist drepturile sale în detrimentul drepturilor altora. Dreptul la revoltă împotriva oricăror norme de coabitare responsabilă între indivizi în societate devine noua morală. Nu mai avem voie să vorbim despre diferențe. Deranjează emoțional „omul liber”. Nu mai avem voie să clasificăm oamenii funcție de competențe. Îi discriminăm. Orice afirmație, orice diplomă, orice decide sau spune un om, educat sau nu este un bun al societății moderne. Au fost inventate autorități care să condamne orice astfel de forme de „discriminări” pentru a edifica lumea non-diferenței. Învățarea înseamnă trudă și efort. Celor care nu vor să învețe și fentează evaluările și concursurile trebuie să le respectăm decizia în numele toleranței absolute. Dar ne trezim peste ani cu ei în politică, în ministere, consilii de administrație, comisii și comitete internaționale. Și needucați și inculți cum sunt, dar liberi și cu drepturi, inventează legi, directive după cum îi duce mintea odihnită. Reinventează istoria și anatomia pe care nu au învățat-o. Am ajuns în aste vremuri să fim conduși de „elite” care ascultă ce spune Greta Thunberg, cea care nu se omoară cu școala, dar se ocupă de salvarea planetei. De încălzire nu de prostie. Urmează să înghețăm flămânzi în case, dar toleranți  la schimbarea sexului democrației. Fără drept de veto, că așa hotărăsc mai marii Europei unite. Asta-i democrație sănătoasă?

author avatar
Monica Tatoiu
445 afisari

9 COMENTARII

  1. Ceea ce a fost dupa 89 in Romania era „democratie”???….ptiu drace cu atatia satanisti sorosisti??? Eu n-am fost niciodata vreun habotnic gen becali dar nu e nimeni orb sa nu vada traficanti de persoane,droguri,mafie politica totul mana in mana au dansat hora unirii

  2. De ce democrațiile sunt în criză?
    PENTRU CA SUNT ALCATUITE DIN JIGODII SI CURVEEEEEEEEEEEEE…………………….

  3. din cauza de ” universalitate ”
    -propunem vot deschis pe buletine inseriate,
    pana si biletele de tramvai aveau serie pe ele,
    pentru o eventuala tragere la raspundere politica;
    asadar propunem punerea la adapost(politic) a secsului slab,
    fara drept de vot pentru femei!

  4. Doamna Tatoiu , aveti drept de veto , frontierele sunt deschise , cine va opreste sa va amestecati printre cei 70.000 de cehi ? Va este dor de dictatura ?

  5. Doamna draga vreau sa va penetrez si sa fa fac un cunilingus.Daca sunteti de acord lasati nr. de telefon. :)))

  6. Doamna Tatoiu, cineva spunea odata , (nu spun cine sa nu jignesc intelighentia celor care ne conduc), ca ” atunci cand elitele tac, incompetentii conduc”. Elitele noastre nu tac , au fost si sant inexistente, sant ascunse, numai ei stiu in ce unghere ca nu-i vede si nu-i aude nimeni. Poporul pentru ei ??? O gloata care le da legimitatea unui stat ??? Asa o fi ??? Democratia ??? Vorbiti de democratie ??/ Dar, a incercat cineva vreodata sa dea explicatia simpla a ceea ce inseamna acest cuvant, folosit de la analfabetul care striga in gura mare ,in mijlocul strazii cu toporul in mana pana la autonumitii formatori de opinie de prin mass media ??? Nimeni niciodata… si atunci ??? Cum s-ar traduce democratic cuvantul care-l defineste pe cel care -si alege din 4 in 4 ani ”calaul ”???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger