AcasăEditorialMonica TatoiuCum se mai fac bani ușor?

Cum se mai fac bani ușor?

Legal sau moral nu prea interesează pe nimeni. Până nu moare cineva. Și nici atunci. Pentru că se face o anchetă care spală mizeria. Mai mică sau mai mare, comițiile înghit orice. Doar sunt politice!

Câteva mizilicuri. 100 de persoane și-au luat permisul de conducere în… Congo. Nu cred că știu unde se află pe hartă. Dar au plătit ceva bani, la negru și au dreptul să conducă pe șoselele patriei. Și la o adică să mai omoare pe cineva. Acum „structurile de forță” au  destructurat rețeaua de la ambasadă. Dar ce să vezi, site-ul unde poți cumpăra permise cu 84$ încă funcționează.

O învățătoare din Vâlcea care a jucat la păcănele fondul clasei s-a întors la catedră. Decizia înțeleaptă a magistraților. Un dealer de droguri preda desen la Buzău. România este educată pas cu pas.

Inspectorii DSP – sanepizii,  dedulciți în vremea Covid-ului la viață bună se înmulțesc în așteptarea viitoarei pandemii. Își aduc copiii lângă ei, prin concursuri „transparente” de (in)competențe. La Iași, unde mai aflăm că o judecătoare pensionată cu indemnizație specială și-a rotunjit venitul de 3300 de euro/lună cu ceva activități de cămătărie. Care culmea, în România nu e chiar ilegală. Să trecem la șmenuri serioase.

După ce la Crevedia, exploziile unor cisterne cu GPL au provocat pagube uriașe și 5 morți, într-o stație care trebuia sigilată, aflăm că în alte stații, cu autorizare parțială sau lipsă, noaptea oamenii își alimentează buteliile. Ilegal și periculos. Iresponsabilitate  cu o explicație evidentă. Sărăcia. Un produs vândut fără respectarea normelor, la negru, este mai ieftin. Oamenii săraci nu au alternative . Așa că își riscă viața. Traficanții câștigă bani ușor, iar statul pierde accize și impozite.

Din categoria șmenuri internaționale. Am jucat fotbal cu un stat care nu există pentru România. Dar românii iubesc acest sport și publicitarii organizațiilor profesionale știu cum sa facă bani mulți din asta. Cum s-a creat Kosovo în 2008? Pe principiul democratic al votului majorității etnice în rândul populației. Tot pe principiul democratic  al votului majorității  Rusia  alipește Crimeea, cu populație majoritar rusească,  în 2014.  Recunoașterea actelor este parțială. Pentru că este periculos să deschizi cutia Pandorei în Spania, care se luptă cu separatiștii din Catalonia, în România sau  Slovacia presate de cerințele de autonomie finanțate de la Budapesta, în  Grecia sensibilă la Macedonia sau Republica Moldova cu problemele din Transnistria și Găgăuzia.

Nici Ucraina nu recunoaște Kosovo. Dar când banii vorbesc, principiile tac. Unii cu ciuma, alții cu muma.

Corupția ucide? Un sondaj de opinie publicat de Sky News și The Kyev Independent dezvăluie că 78% din ucraineni consideră că Zelensky „poartă o responsabilitate directă” pentru corupția din guvern. Vestea proastă este urmată de o veste bună. CE ridică interdicțiile de importuri de cereale ucrainene. Vestea proastă: Ungaria, Slovacia  și Polonia (unde urmează alegeri cruciale) anunță că nu ridică restricțiile.  Președintele nostru nu și-a închiriat încă aeronava spre vreo sinecură în 2025, așa că România tace și se pregătește să înghită tot fluxul de cereale  ucrainene. Și alte produse care trec prin vămile noastre ca prin brânză. Bani făcuți ușor pentru finanțarea războiului pentru salvarea democrației! Pe care președinta CE o iubește tare, mai ales că acum a intrat și ea în campanie electorală pentru vreo sinecură. Ridicarea MCV pentru România și Bulgaria face parte sigur din  strategia adoptată de Popularii Europeni cu spatele la zidul instabil al economiei emanate de ei.

Și pentru că cineva trebuie să și producă greu banii adevărați, de cheltuit pe fițe, vine reforma fiscală și austeritatea de tip Ciolacu. Ca să continue „țopăiala”.

author avatar
Monica Tatoiu