Banii sau viața?

Când se va termina nebunia asta vom descoperi că este cam același lucru. Acum este un război cu moartea. Urmează războiul pentru supraviețuire economică. Pandemia în economie. Mult mai complexă și mult mai dureroasă, pentru aceleași categorii care astăzi sunt numite vulnerabile. Prăbușirea burselor nu reprezintă o știre de breaking news la televiziunile noastre. Dar cei care înțeleg dimensiunea economică a dezastrului, pe termen lung, compară situația post coronavirus cu situația post primul război mondial.

Atunci, pe fondul sărăciei a ajuns la putere, democratic, fascismul în Germania. Pericolul venirii la putere a extremiștilor,  cu promisiuni fantasmagorice, cu inventarea unor dușmani, este mult mai mare acum decât în anii 20-30. Pentru că avem spațiul virtual, unde se varsă toate lăturile din haznalele omenirii, toate refulările rataților. Ele sunt luate mai apoi de politicienii incapabili, lași și fără caracter, creați de democrațiile moderne și transformate în arme care ne vor dezbina. Divide et impera vor fi cuvintele de ordine atunci când vom ieși iar din case. Bogații contra săraci, nordul contra sud, estul contra vest. Toată solidaritatea socială și iubirea între popoare se va transforma într-o frecție cu Diana la picioarele de lemn ale guvernelor.

Nu sunt bani nici acum și mâine or să fie și mai puțini. Nu avem teste nu doar pentru că se fură ca în codru în România de 30 de ani și toți diletanții au ajuns să se facă politicieni și decidenți pe pile și mânării. Nu avem ce ne trebuie pentru că cei pe care îi votăm de 30 de ani din comoditate nu sunt în stare să și facă ceva în timp ce se ghiftuiesc.

Cum se produc banii adevărați? Din muncă fizică și intelectuală și procesarea resurselor. Acum, cu statul în casă și așteptat rezultatul deciziilor “înțelepților” se micșorează cererea și oferta se adaptează. Scade. Primele care cad sunt micile afaceri, fără lichidități. Cei pe care băncile i-au tratat de paria dintotdeauna.  Acum avem 250.000 de șomeri. Se preconizează un milion plus cei veniți din Spania și Italia. Evident că nu se mai plătesc contribuțiile la fondul de pensii, la fondul de sănătate, la fondul de șomaj, nu se mai colectează TVA, nu se mai colectează nici contribuțiile aferente la închirieri de spații, nu se mai circulă deci și accizele încasate din vânzarea benzinei vor fi mai mici. Practic imobilitatea oamenilor înseamnă sărăcirea bugetului. De unde trebuie plătite tot mai multe ajutoare, pe lângă investiția în sistemul de sănătate, necesară luptei împotriva bolii. Pentru asta probabil se vor tipări multe hârtii numite bani. Și se vor face împrumuturi externe care vor trebui rambursate la un moment dat cu bani adevărați sau cu resurse. Care vor deveni mai ieftine pentru cei care au finanțele necesare. Statele mari și puternice vor cumpăra ieftin statele mici și anemice. Câteva luni or să încaseze puțin și o să dea foarte mult. Cu cât izolarea va dura cu atât mai scumpă va fi refacerea economică. Pericolul unor revolte sociale este imens când vor veni facturile peste 6 luni… Și noi avem două rânduri de alegeri. O să alegem așa cum cumpăram prostii când mergem la piață cu burtă goală.

Să nu credeți că în toată ceața asta creată de boala fără față unele state nu se gândesc să profite. La vreme de război se fac marile șmenuri. Aud că Ungaria vrea să finanțeze fermierii din Transilvania în timp ce pune stop aprovizionării cu marfă în România. Este doar începutul războiului de după. Banii sau viața sau amândouă?

author avatar
Monica Tatoiu
526 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger